Kultúra

Star Wars: The Force Awakens

(Foto: starwars.com)

Po desiatich rokoch od posledného filmu zo Star Wars univerza Epizóda III: Revenge of the Sith a po tridsiatich ôsmich od prvej časti vesmírnej odysey od režiséra Georga Lucasa Epizóda IV: A New Hope státisíce divákov na celom svete opäť vbehli 17. decembra (tí menej šťastní až osemnásteho) do sveta kritikmi váženej i nenávidenej space opery o medzigalaktických súbojoch, o rytieroch Jedi a o rovnováhe medzi Temnou a Svetlou stranou Sily. Nová Epizóda VII je dobre fungujúcim mixom známeho a neznámeho, a to na poli príbehu, efektov, postáv či tvorcov. Touto recenziou (pokojne, bez spoilerov) vám ponúkame náhľad na to, či sa režisérovi J. J. Abramsovi podarilo zachovať synergiu a celistvosť Star Wars.

Od Anakina po Dartha Vadera

Aké by to bolo Star Wars bez Stormtrooperov? (Foto: starwars.com)
Aké by to bolo Star Wars bez Stormtrooperov? (Foto: starwars.com)

V roku 2008 George Lucas hovorí svetu, že žiadna ďalšia trilógia po šiestich filmoch Star Wars nebude. Star Wars je podľa neho smutným príbehom o osude Anakina Skywalkera (neskoršieho Dartha Vadera), ktorý sa začína v obchode na súčiastky v Epizóde I, kde stretávame mladého Anakina ako otroka na planéte Tatooine a končí v Epizóde VI, v záverečnej scéne sa po efektnom súboji svetelnými mečmi medzi lordom Vaderom a jeho synom Lukeom Skywalkerom nájde v Darthovi Vaderovi kúsok dobra.

Čo viac by mohol príbeh ponúknuť? Rozumné dejové rámcovanie detstva Anakina Skywalkera, jeho tréning za rytiera Jedi od majstra Obi-Wana Kenobiho, postupné odvracanie sa od dobra a prechod na Temnú stranu Sily, až po zrod a smrť Dartha Vadera. Sám George Lucas často hovoril, že má príbeh aj na ďalšie epizódy po šiestich filmoch, no nakoniec pokračovanie zavrhol. Prequel trilógia zobrazuje pád Starej Republiky a demokratického režimu v galaxii, ktorú nahradí Impérium a vláda Sithov (Temná protiváha rytierov Jedi); pôvodná trilógia zas odboj Rebelov, ktorí sa snažia poraziť cisára a Dartha Vadera a nastoliť tak opäť mier a slobodu. Kam sa teda vydáva nová trilógia?

Len žiadna Star Wars rozprávka

Obdobne reagoval svet na informáciu, že Disney odkupuje značku Star Wars od G. Lucasa. Rozprávka však bola rýchlo z mysle fanúšika vytlačená oznámením o pokračovaní najznámejšieho sci-fi v dejinách filmu. Tu sa zrodil nový príbeh, nový režisér, nová nádej.

Star Wars je tak hlboko zakoreneným fenoménom v popkultúre, že aj ľudia, ktorí tieto filmy nikdy nevideli, poznajú niektoré postavy či dokonca časti deja. Je potom vcelku jasné, že so skalopevnými fanúšikmi to mal J. J. Abrams ťažké. Paradoxne je práve on, kto pocítil najväčšiu Silu. Tlak, ktorý vyvíjali fanúšikovia na internete na Abramsa, aby film zachoval kontúry Lucasovho odkazu, bol citeľný.

Kto je kto?

Oficiálny plagát k The Force Awakens (Foto: starwars.com)
Oficiálny plagát k The Force Awakens (Foto: starwars.com)

Dosť rekapitulácie starých častí. Poďme na to. Prvé zimomriavky sa dostavia hneď v úvode. Typické titulky G. Lucasa, pre ktoré bol v 80. rokoch nútený opustiť Directors Guild of America, s fenomenálnymi fanfárami dvorného skladateľa Star Wars Johnom Williamsom. Už tu zaznieva v kine potlesk a natešené výskanie, to sa bežne nestáva.

Celých 136 minút ponúka rovnakú chémiu medzi postavami, aká sa podarila aj Lucasovi. Zmes starých a nových postáv je nutná. Spája všetky predošlé časti a novú do jedného celku. Je možné očakávať, že staré postavy budú postupne rôznymi spôsobmi z deja vypadávať a zostane to všetko na nováčikoch. Abrams si nemohol len tak dovoliť hodiť na plátno novú protagonistku Rey, ktorá je neznáma. Musel ju predstaviť pomocou známeho prostredia a známych postáv. Z „oldschool“ Star Wars postáv sa vracia Leia Organa, Han Solo, Luke Skywalker, ale aj droidi C3PO, R2D2 a ďalšie.

K hlavným novým postavám patrí spomínaná Rey, Finn, droid BB-8 a záporná postava Kylo Ren. Na troskách Impéria funguje tentoraz Prvý Rád, namiesto Rebelov rovnako nespokojný Odboj.

Príbeh bez prezradenia dôležitých častí deja by sa dal zhrnúť tým, že na začiatku obdrží BB-8 dôležitú informáciu, ktorú chce ukoristiť Kylo Ren pre Prvý Rád. BB-8 sa chce dostať na základňu Odboja a tam informáciu odovzdať. Aj vám to niečo pripomína?

Áno, tlak na Abramsa je viditeľný. Riskovať nespokojnosť fanúšikov vymýšľaním nového, komplikovaného príbehu? Mierne skopírovanie Epizódy IV v niektorých momentoch je viditeľné. To je dobré i zlé. Budovanie a ničenie vesmírnej stanice Impéria (v tomto prípade Prvého Rádu), dôležitá informácia v droidovi R2D2 (ehm, BB-8). Poviete si: „Veď to je Epizóda IV v modernom šate.“ Odpoviem vám: „A je to nutne zlé?“

Epizóda IV alebo Epizóda VII?

Hlavné postavy – Rey, BB-8 a Finn (Foto: screenrant.com)
Hlavné postavy – Rey, BB-8 a Finn (Foto: screenrant.com)

J. J. rátal so skalopevnými fanúšikmi,s novými fanúšikmi, ktorých nechcel hneď odstrašiť novými informáciami a zložitými dejovými líniami, aj s niekým, kto si prišiel do kina len oddýchnuť. Je tam veľa z Epizódy IV, to je pravda, a internet ihneď priniesol nespokojný Odboj (heh), pretože Force Awakens sa veľmi podobá úvodu Star Wars z roku 1977. Čo ak by to bolo naopak? Abrams by zahodil všetko z filmov predtým a natočil by nové Star Wars bez odkazov na staršie diely. Iste, „easter-eggy“ by možno postačili. Abrams takto ponúkol ďalšej generácii odpoveď na otázku, prečo sa pri premiére Epizódy IV v Československu čakalo na lístky niekoľko hodín v rade (kto chcel ďalší lístok, musel dokonca ísť do radu opäť).

Je to o nostalgii. Abrams bol postavený pred nezávideniahodnú pozíciu. Preto trailer ukazoval Hana Sola a Chewbaccu, Millenium Falcon s vetou Lukea Skywalkera z pôvodnej trilógie: „The Force is strong in my family.“

Sme doma fanúšikovia. Epizóda I a II bola nutnosťou, aby sa v Epizóde III dali dobre zobraziť dôvody Anakina prejsť na Temnú stranu. Nie je aj táto epizóda gambitom J. J.? Prípravnou pôdou pre celú trilógiu? Má to dobre rozohrané. Veď vás, ktorí ste sa v kine už stihli zastaviť, netrápi, ako to nakoniec bude so SPOILER, alebo či SPOILER je SPOILER?

Otvorila sa nám nová kapitola. To by malo stačiť. Film bol výborný. Kombinoval moderný filmový humor,Daisy Ridley (Rey) je jednoznačne herecký objav roka a Star Wars je zas filmom tohto roka. Pri tomto filme sa nedá nudiť. V žiadnej scéne to nie je o tom, že sa nemáme kam pozerať, čo počúvať. Abrams dokázal, že aj blockbuster môže ponúknuť zaujímavý príbeh. Cliffhanger tiež splnil svoju úlohu a navnadil všetkých na Epizódu VIII.

Hoci staré postavy držia Star Wars pokope, práve nováčikovia Finn a Rey sú z Epizódy VII najzaujímavejší. Finna si zamilujete pre jeho humor a hlášky, ktoré chrlí, a Reya ako typického hrdinu, ktorého si rýchlo obľúbite. Abrams si zasluhuje pochvalu aj za využitie praktických efetov, ktoré sa metaforicky blížia pôvodnej trilógii a nie CGI efektom prequel trilógie.

Kylo Ren s novým tipom svetelného meča (Foto: strwars.com)
Kylo Ren s novým tipom svetelného meča (Foto: starwars.com)

Kylo Ren. Nie som jediný, kto sa do tejto postavy (filmovo) zamiloval. Charizma, ktorá z neho vyžaruje, spúšťa automatické slintanie po ďalších scénach s ním. Aj vďaka Kylovi je pokračovanie Star Wars temné. Mnohí sme sa báli, že Disney urobí z tohto kultu rodinnú zábavu, čo sa našťastie nestalo. Lucasova pôvodná idea natočiť rozprávkový príbeh sa v Epizóde III zmenila na temný thriller na pozadí politickej drámy. Tretia epizóda (ako aj celá prequel trilógia) je často zatracovaná dielo zo sveta Star Wars. Osobne, nerozumiem prečo. Epizódu III by som zhodnotil ako najlepšiu epizódu (ukameňujte ma, ak chcete). Priniesla naráciu a charakter, ktoré zodpovedali zmene doby, techniky i divákov v kinách. 

Vrátila sa aj známa vesmírna loď Millennium Falcon a stíhačky TIE (Foto: starwars.com)
Vrátila sa aj známa vesmírna loď Millennium Falcon a stíhačky TIE (Foto: starwars.com)

Chce to ešte ďalšie pozretie po opadnutí eufórie, ale The Force Awakens u mňa zrejme zaujme miesto pomyselného kráľa Star Wars (hoci, na Star Wars sa lepšie prizerá ako na nedeliteľný komplex). A nie je to povrchné hodnotenie len preto, že je to nové a pekné. Abrams dostal hračky, s ktorými sa mohol pohrať. Vedomie, že značka Star Wars by mu priniesla peniaze, aj keby dve hodiny zobrazoval len R2D2 ho neovplyvnilo a urobil s Lucasovým príbehom to najlepšie, čo mohol. Za mňa teda jednoznačne áno! Sila sa prebudila!

Pavol Kušnír

Hrdý geek. Milovník komiksového média, spoločenských hier, literatúry, filmov, seriálov a dostatku voľného času na všetko spomenuté :-). Študent mediálnych štúdií, ktorého najväčšou zábavou je jeho práca a jeho prácou je veľa zábavy. Zakladateľ webového magazínu o popkultúre, ktorého najväčším snom je vytvorenie vlastného komiksu a napísanie i natočenie seriálu.

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *