Spravodajstvo

Aj na Prešovskej univerzite sa snažíme myslieť ekologicky

Eva Eddy (vpravo) pri otvorení prednášky Myslíme ekologicky! (Foto: Dominik Cenkner)

Na chodbe Prešovskej univerzity sa v stredu 3. apríla konala pod záštitou kaviarne Yogi´s Coffee prednáška na tému Myslíme ekologicky, ktorej cieľom bolo priblížiť študentom spôsoby, ako môžu pomôcť životnému prostrediu. 

Študenti si mohli v príjemnom prostredí vypočuť najskôr prednášku jednej zo zakladateliek prvého bezobalového obchodu v Prešove, Odvážene. Laura Martinková, ktorá dospela nielen otvorením spomínaného obchodu, prítomným priblížila svoju cestu k ochrane životného prostredia a činnosti, ktoré sa s tým spájajú. „Mojou zásadou je, že treba robiť veci jednoducho a efektívne bez toho, aby sme sa vyhovárali na politikov a iných. Vždy môžem začať od seba,“ povedala Laura.

Vo svojom výstupe predstavila aj pomôcky pre domácnosť a rôzne hygienické potreby pre dievčatá, ktoré zvyčajne ľudia používajú jednorazovo, avšak ak sú zo správneho a hlavne prírodného materiálu, dajú sa použiť aj opakovane. „Jeden Slovák vyprodukuje v priemere denne 1 kg odpadu. Jednoducho si vieme vypočítať, koľko ton odpadu sa vytvorí na svete za jeden deň. Je to enormné množstvo,“ odznelo počas prednášky.

Eva Eddy hovorí o tom, ako chrániť životné prostredie (Foto: Dominik Cenkner)

Slovo dostala aj Eva Eddy, ktorá je absolventkou Prešovskej univerzity a momentálne na nej pôsobí ako odborná asistentka na Inštitúte anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty. Aj ona prítomným priblížila svoju cestu, ako začala chrániť životné prostredie.

Začalo sa to mojou láskou k zvieratám a návštevou prešovskej karanténnej stanice, kde mi mladý dobrovoľník vysvetlil, že ak má človek zvieratá naozaj rád, nemal by jesť mäso. Vzdali sme sa ho teda najmä z etických, ale (po dlhšom štúdiu zdrojov) aj zo zdravotných dôvodov. Neskôr som sa dozvedela, že vynechanie mäsa z jedálnička má aj hlboký environmentálny dopad (na spracovanie mäsa sa použije obrovské množstvo vody, hospodárske zvieratá produkujú plyny, ktoré poškodzujú ovzdušie),“ povedala pre Unipo Press. Kompletný rozhovor s Evou Eddy vám prinesieme čoskoro.

Chrániť životné prostredie sa snaží aj kaviareň Yogi´s, ktorá predčasom prišla so zavedením Keepcup hrnčekov, ktoré si môžu zákazníci kúpiť a následne získať svoju obľúbenú kávu so zľavou. Už dlhší čas sú pre nich samozrejmosťou tiež dve samostatné zberné nádoby na triedenie odpadu. Aj táto prednáška tak možno prispeje k tomu, aby sa študenti a zamestnanci univerzity správali k životnému prostrediu ohľaduplnejšie.

Avatar

Dominik Cenkner

Čo by som vám o sebe prezradil? Milujem medicínske seriály. Ak práve nebudem vo svojom voľnom čase nejaký pozerať, určite budem na nejakom podujatí, ktoré organizuje Prešovská univerzita, aby som vás, študentov, informoval o všetkom dôležitom.

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.