Na chodbe Prešovskej univerzity sa v stredu 3. apríla konala pod záštitou kaviarne Yogi´s Coffee prednáška na tému Myslíme ekologicky, ktorej cieľom bolo priblížiť študentom spôsoby, ako môžu pomôcť životnému prostrediu.
Študenti si mohli v príjemnom prostredí vypočuť najskôr prednášku jednej zo zakladateliek prvého bezobalového obchodu v Prešove, Odvážene. Laura Martinková, ktorá dospela nielen otvorením spomínaného obchodu, prítomným priblížila svoju cestu k ochrane životného prostredia a činnosti, ktoré sa s tým spájajú. „Mojou zásadou je, že treba robiť veci jednoducho a efektívne bez toho, aby sme sa vyhovárali na politikov a iných. Vždy môžem začať od seba,“ povedala Laura.
Vo svojom výstupe predstavila aj pomôcky pre domácnosť a rôzne hygienické potreby pre dievčatá, ktoré zvyčajne ľudia používajú jednorazovo, avšak ak sú zo správneho a hlavne prírodného materiálu, dajú sa použiť aj opakovane. „Jeden Slovák vyprodukuje v priemere denne 1 kg odpadu. Jednoducho si vieme vypočítať, koľko ton odpadu sa vytvorí na svete za jeden deň. Je to enormné množstvo,“ odznelo počas prednášky.

Slovo dostala aj Eva Eddy, ktorá je absolventkou Prešovskej univerzity a momentálne na nej pôsobí ako odborná asistentka na Inštitúte anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty. Aj ona prítomným priblížila svoju cestu, ako začala chrániť životné prostredie.
„Začalo sa to mojou láskou k zvieratám a návštevou prešovskej karanténnej stanice, kde mi mladý dobrovoľník vysvetlil, že ak má človek zvieratá naozaj rád, nemal by jesť mäso. Vzdali sme sa ho teda najmä z etických, ale (po dlhšom štúdiu zdrojov) aj zo zdravotných dôvodov. Neskôr som sa dozvedela, že vynechanie mäsa z jedálnička má aj hlboký environmentálny dopad (na spracovanie mäsa sa použije obrovské množstvo vody, hospodárske zvieratá produkujú plyny, ktoré poškodzujú ovzdušie),“ povedala pre Unipo Press. Kompletný rozhovor s Evou Eddy vám prinesieme čoskoro.
Chrániť životné prostredie sa snaží aj kaviareň Yogi´s, ktorá predčasom prišla so zavedením Keepcup hrnčekov, ktoré si môžu zákazníci kúpiť a následne získať svoju obľúbenú kávu so zľavou. Už dlhší čas sú pre nich samozrejmosťou tiež dve samostatné zberné nádoby na triedenie odpadu. Aj táto prednáška tak možno prispeje k tomu, aby sa študenti a zamestnanci univerzity správali k životnému prostrediu ohľaduplnejšie.
Komentovať