Lifestyle O gastronómii O zdraví

Ako si vieme budovať imunitu bez chémie – tipy a triky z prírodnej lekárne

Jeseň a bylinkové čaje idú ruka v ruke. (Foto: Mária Bachingerová)

V aktuálnom období, keď sa striedajú teplé a chladné dni, leto sa mení na jeseň a tá neskôr na zimu, v období, keď  je ráno takmer mínus a cez deň teploty dokážu dosahovať aj dvojciferné čísla, sa častejšie stretávame s neželanými návštevníkmi, s chorobami. Vírusy a baktérie číhajú na každom kroku.

Všetci to poznáme: jeden spolužiak zakašle na prednáške a o týždeň leží polovica internátu. Aby si sa tomu vyhol, nemusíš hneď bežať po tabletky. Príroda má dosť trikov, ktoré ti môžu pomôcť udržať imunitu v top forme – a veľa z nich máš možno aj na izbe či v kuchynke.  

Kuchyňa plná zdravia 

Naša imunita sa rodí tam, kde sa varí. Takže keď si nabudúce budeš robiť cestoviny s kečupom, pridaj aj niečo, čo tvoje telo fakt ocení. Cesnak a cibuľa patria medzi najsilnejšie prírodné antibiotiká, ktoré vďaka látke alicín pomáhajú bojovať proti baktériám aj vírusom. Zázvor zasa zahrieva telo, podporuje trávenie a pôsobí protizápalovo. Kurkuma s čiernym korením dodáva telu silný antioxidant – kurkumín, ktorý chráni bunky pred poškodením. V každej kuchyni, ktorá chce podporiť imunitu, by nemali chýbať ani fermentované potraviny, ako kyslá kapusta či kefír. Obsahujú prospešné baktérie, ktoré posilňujú črevnú mikroflóru, pretože práve v črevách sídli aj väčšina našej imunity. Vitamín C dopĺňame z citrusov, šípok, rakytníka či kivi. Zinok a selén nájdeme v orechoch, semienkach a rybách. Nezabúdajme ani na dostatok vitamínu D, najmä počas blížiacich sa zimných mesiacov. Vitamín D sa v prírode nachádza hlavne v živočíšnych zdrojoch ako sú ryby, no v menšom množstve aj v jedlých hubách a vaječných žĺtkoch. Na tvorbe vitamínu D sa podieľa aj samotné telo vďaka slnečnému žiareniu, ktoré syntetizuje vitamín D v koži. Pre teba to znamená, že najbližší slnečný deň si určite vybehni aspoň na chvíľu von. 

Prírodná lekáreň z domácej kuchyne (Foto: Mária Bachingerová)

Nie je to len o jedle a vitamínoch 

Silnú imunitu nepodporíme len výživou. Rovnako dôležitý je zdravý životný štýl. Keď žiješ na internáte, vieš, že spánok je luxus, ale aspoň 7 hodín denne by si mu mal dopriať. Telo sa v noci regeneruje, inak ti ani zázvor nepomôže. Nezabúdaj na pohyb na čerstvom vzduchu. Aj krátka prechádzka medzi prednáškami sa počíta. Skvelým tréningom pre imunitu je aj otužovanie – striedanie tepla a chladu posilňuje odolnosť a zvyšuje adaptáciu organizmu. Stres je tichým nepriateľom imunity. Nauč sa relaxovať, či už prostredníctvom dychových cvičení alebo jednoduchej prechádzky okolo Torysy. A napokon nezabúdaj piť dostatok tekutín. Čistá voda a bylinkové čaje pomáhajú telu vylučovať toxíny a udržiavať sliznice vlhké, čo bráni vstupu vírusov.  

Choroba útočí 

Aj keď robíš všetko správne, niekedy to skrátka príde. Nachladnutie sa zvládnuť aj bez antibiotík.  

Zázvorovo-medovo-citrónový elixír: Nastrúhaj kúsok zázvoru, pridaj lyžicu medu a šťavu z citróna, zalej horúcou (nie vriacou) vodou. Zohreje, uvoľní hrdlo a pomáha s hlienmi. 

Cibuľový sirup na kašeľ: Nakrájaj cibuľu, zasyp cukrom alebo zalej medom a nechaj cez noc odstáť. Ráno máš domáci sirup, ktorý upokojí kašeľ a posilní priedušky. 

Bylinkové čaje: Lipa, baza, mäta alebo materina dúška – klasika, ktorá ťa prehreje a pomôže znížiť teplotu. 

Inhalácia (naparovanie): Horúca voda, trochu soli alebo pár kvapiek eukalyptového oleja – prikry sa uterákom a dýchaj. Uvoľní dutiny a pomôže s nádchou. 

Imunita nie je výsledkom jedného zázračného receptu, ale každodennej starostlivosti o telo i myseľ. Ak jej venujeme pozornosť, naše telo sa nám odvďačí, či už  zdravím a vitalitou, alebo silou čeliť aj chladným dňom bez obáv a s úsmevom. Verím, že aj vďaka týmto trikom z prírodnej lekárne spolu dokážeme bez obáv prekonať jesenné a zimné chorobné nástrahy.  

Mária Bachingerová and 1 more

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *