Lifestyle

Desiata plná energie

(Foto: muffinarium.cz)

Študentský rozvrh hodín je často behom na dlhé trate. Z hlavnej budovy letíme na rektorát, z rektorátu na internát, z internátu do kaviarne a z kaviarne opäť na internát. Alebo na autobusovú zastávku, ako chcete. Podstatné je však to, že okrem premiestňovania sa po univerzitnom labyrinte nás vedia poriadne „dať dole“ aj dlhé pauzy medzi hodinami.

Nie žeby sme sa sťažovali, ale ako hovorí staré známe slovenské príslovie: Všetkého veľa škodí. A teda aj veľa medzier medzi hodinami sčasti škodí samotnému vyučovaciemu procesu. My, študenti, sme často ospalí, bez nálady, bez energie a bez akejkoľvek chuti absolvovať napríklad dvojhodinový seminár. Preto som sa tentoraz rozhodla pre dva recepty na výdatné pečené dobroty, ktoré si dokážete pripraviť už doma počas víkendu. V priebehu týždňa vám tak dodajú energiu a vy si nemusíte kupovať „cereálny cukor“ vo farebných obaloch od müsli tyčiniek.

OVSENÉ KEKSÍKY – rýchly snack medzi hodinami

Príprava týchto keksíkov z ovsených vločiek je taká jednoduchá, že z nich budete chcieť urobiť rovno aj dve dávky. Obsahujú ovsené vločky, horkú čokoládu, oriešky a hrozienka, takže vás spoľahlivo zasýtia a zároveň doplnia potrebnú energiu počas dňa.

Na 1 dávku (cca 25 ks) ovsených keksíkov budeme potrebovať:

  • 200 g polohrubej múky,
  • 75 g jemných ovsených vločiek,
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku,
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny,
  • 2 lyžičky vanilínového cukru,
  • 90 g kryštálového cukru (môžete nahradiť trstinovým alebo hnedým cukrom),
  • 100 g nahrubo posekanej horkej čokolády,
  • 90 g nastrúhaného rastlinného tuku (napr. Palmarin),
  • 2 vajíčka,
  • podľa chuti aj oriešky, hrozienka…

Vo väčšej mise zmiešame múku s kypriacim práškom a so sódou bikarbónou. Postupne pridáme ovsené vločky, vanilínový aj kryštálový cukor, čokoládu, vajíčka a rastlinný tuk. Podľa chuti môžeme prisypať aj oriešky a/alebo hrozienka. Z pripravenej zmesi ručne vypracujeme cesto. Ak by nebolo možné dobre tvarovať, prilejeme trochu mlieka. Z cesta následne vytvarujeme guľôčky s priemerom cca 2,5 cm a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Uložíme ich však trochu ďalej od seba, pretože sa pri pečení roztečú, a tak nadobudnú tvar okrúhleho keksíka. Pečieme vo vopred predhriatej elektrickej rúre pri teplote 175 °C približne 10 – 12 minút.

Ovsené keksíky (Foto: Lenka Novotná)
Ovsené keksíky (Foto: Lenka Novotná)

OVOCNÉ MUFFINY – výdatný a svieži dezert

Muffiny patria v súčasnosti medzi jedny z najobľúbenejších koláčikov. Nielenže dobre vyzerajú, ale aj skvelo chutia. Hodia sa na raňajky, na desiatu, ale aj ako sladký dezert k popoludňajšej káve. Dajú sa pripraviť na tisícky spôsobov – či už sa rozhodnete pre klasické čokoládové, kokosové, jablkové so škoricou, citrónové, ba dokonca aj levanduľové, alebo na slano s rôznymi plnkami. Ja mám pre vás recept na muffiny s ovsenými vločkami, hrozienkami a s jemnou chuťou pomaranča.

Na ovocné muffiny potrebujeme:

  • 85 g ovsených vločiek,
  • 125 ml bieleho jogurtu,
  • 1 vajíčko,
  • 60 ml slnečnicového oleja,
  • 100 g kryštálového cukru (možno nahradiť aj hnedým, prípadne trstinovým podľa chuti),
  • 180 g polohrubej múky,
  • ½ balíčka kypriaceho prášku,
  • ½ lyžičky mletej škorice,
  • hrozienka alebo drobné ovocie,
  • šťavu a kôru z 1 pomaranča.

Začneme tým, že si vopred predhrejeme elektrickú rúru na 180 °C. Vločky medzitým zalejeme jogurtom, zamiešame a necháme približne 5 – 10 minút odstáť. Zatiaľ si vymiešame vajce s cukrom do peny, pridáme olej a opäť zamiešame, aby sa do vaječnej zmesi dobre vstrebal. Pridáme šťavu a kôru z pomaranča a zmäknuté ovsené vločky v jogurte. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a primiešame do masy. Pridáme aj hrozienka alebo akékoľvek iné drobné ovocie. Ak je cesto príliš husté, prilejeme trochu mlieka. Pripraveným cestom naplníme košíčky na muffiny (asi do dvoch tretín) a pečieme približne 35 minút.

Ovocné muffiny (Lenka Novotná)
Ovocné muffiny (Lenka Novotná)
Avatar

Lenka Novotná

Som študentkou mediálnych štúdií, milovníčkou hudby, autobiografií a francúzskej kultúry. Okrem toho mám rada vôňu čerstvo upečených domácich koláčikov. Ak ste sa teda práve začítali do článkov na stránke Unipo Press, verte, že najlepšie sa vám bude čítať vtedy, keď si k šálke kávy alebo čaju vychutnáte aj niektorú z mojich sladkých dobrôt. ;)

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *