Mám pizzu rád a skúšam veľa receptov. Pizza v pizzérii nie je vždy najlepšia, a tak som sa rozhodol experimentovať. Toto je jeden z mojich obľúbených receptov.
1. krok: navážime si suroviny.
485 g hladká múka (100 %)
* 290 g studenej vody (60 %)
* 1,2 g (alebo 1/2 ČL, ak nemáte mikromernicu) instantné sušené droždie (0,25 %)
* 12 g soli (2,5 %) * 10 g oleja (2 %)
* 5 g cukru (1 %, prípadne často používam med po 10 g alebo 2 %)
2. krok: miesime cesto, kým nebude hladké.
Pokiaľ sa s cestom ťažko pracuje, necháme ho „ oddýchnuť“ cca 16 minút.
3. krok: cesto prikryjeme napríklad miskou, v ktorej sme cesto miesili a necháme 15 minút oddýchnuť.
4. krok: každých 15 minút cesto natiahneme a vrátime do stredu. Technika sa volá stretch and fold (natiahnuť a zložiť). Toto spravíme trikrát, každých 15 minút. Cesto medzi intervalmi prikrývame, napríklad misou. Po poslednom prekladaní necháme cesto prikryté ďalších 15 minút.
5. krok: rozdelíme cesto na 3 rovnaké časti, mne to vyšlo okolo 250 g.
6. krok cesto zabalíme do guličiek a uložíme do boxu (môžete použiť čokoľvek napríklad aj tanier, potom to obalíte potravinárskou fóliou). Misky si vytrieme olivovým olejom a po tom, ako vložíme cesto do misky, jemne ho natrieme olejom.
7. krok: cesto necháme zatvorené v dóze minimálne 4 hodiny, ale ideálne je deň v chladničke. Pec alebo rúru, v ktorej budeme pracovať, si hodinu pred konzumovaním rozohrejeme na maximálnu teplotu, ako sa dá. Vložte doňho kameň, ak nemáte kameň tak môžete použiť plech s papierom na pečenie.
8. krok: vyberieme cesto vonku z chladničky minimálne 3 hodiny pred tým, ako chceme konzumovať pizzu. Pripravíme si krupicu, ktorou posypeme jemne pizzu z hora a aj na plochu, kde budeme pracovať. Vypracujeme požadovaný tvar, dáme všetky suroviny, aké máme radi. Ja som dal mozzarelu, šunku, oregano a paradajkový základ (rozmixoval som paradajky z konzervy, pridal oregano a lyžičku olivového oleja).
9. krok: pečieme pizzu, dokým nezačne mozzarela bublať. Čas, aký to trvá, záleží od teploty. Mne to trvalo zhruba 3 minúty (pec dokáže mať 400°C).
Vyberieme pizzu a môžeme sa do nej pustiť.Dobrú chuť!
Autor: Matúš Dráb
Komentovať