Vlastná tvorba

Domáce hamburgerové žemle

pasta tangzhong (Zdroj: Matúš Dráb)

Neviem ako vy, ale ja zbožňujem hamburger. Začalo to práve v Prešove, keďže Prešov má veľmi veľa podnikov s hamburgermi. No pokiaľ som sa pokúšal spraviť si doma hamburger, mal som jeden veľký problém a to bola vždy premočená žemľa z obchodu. Hľadal som mnoho receptov, no žiadny nie je tak dobý a konzistentný ako tento. Nemusíte byť profesionálny kuchár, aby ste si spravili naozaj chutné žemle doma u vás. Jediné čo musíte obetovať je čas.

INGREDIENCIE:

Pre Tangzhong:

    2 polievkové lyžice (20 g) chlebovej múky (ja som používal namiesto chlebovej múky extra hladkú 00)

    27 g vody

    60 g plnotučného mlieka

Na cesto budeme potrebovať:

   120 g plnotučného mlieka 30 °C

    9 g instantného droždia

    320 g chlebová múka (ja som používal namiesto chlebovej múky extra hladkú 00)

    7 g jemnej morskej soli

    35 g kryštálového cukru

    1 celé vajce

    1 vaječný žĺtok

    3 polievkové lyžice (42 g) zmäknutého masla (maslo izbovej teploty)

Pred tým ako začneme, vyberieme si 2 vajíčka z chladničky (nie je to nutné ale pri miesení cesta by to trvalo dlhšie s chladným). Začneme prípravou „tangzhong“. Je to niečo ako pasta, ktorá sa používa na zlepšenie textúry cesta a môžete ho pridať do hocijakého receptu, ktorý robíte. Pripravuje sa nasledovne. Dáme  všetky ingrediencie do hrnca a na strednom ohni neustále miešame, kým sa nestane pastou alebo nedosiahne teplotu nad 65 °C. Po vytvorení tejto pasty ju dáme na bok aby vychladla na izbovú teplotu.

Pasta tangzhong (Zdroj: Matúš Dráb)

Zmes droždia a mlieka pridáme  naše plnotučné mlieko a instantné droždie. Miešame, kým sa droždie nerozpustí. Uložte na teplé miesto a nechajte pôsobiť 8 minút.

Droždie a mlieko (Zdroj: Matúš Dráb)

V miske kde budeme cesto miesiť pridáme suché prísady. Pomaly pridajte zmes mlieka a droždia, zmes tangzhong. Necháme homogenizovať. Keď sa cesto začne spájať, pridáme vajce a žĺtok. Budeme miesiť až do zapracovania (cesto absorbuje všetko mlieko a vznikne jedna hmota). Postupne pridávajme maslo, kým sa nezapracuje, to znamená, že keď je cesto vymiesené, nič sa nelepí na boky misy.

Stredne veľkú misku zľahka vymastíme olejom. Cesto jemne preložíme. Na cesto položíme utierku a nechajte kysnúť na teplom mieste na 1 – 1,5 hodiny  (alebo kým cesto nenabudne svoj objem ešte raz taký ako pred začiatkom).

Prikryté cesto (Zdroj: Matúš Dráb)
Cesto (Zdroj: Matúš Dráb)

Ak nám cesto vyrástlo, a chceme ho tvarovať, tak si na pracovnú plochu vysypeme múku. Cesto rozdelíme na šesť rovnomerných kúskov s hmotnosťou približne 95 – 105 g.

Jednotlivé drdoly vytvarujete tak, že prevrátenú stranu nadol jemne natiahnete a preložíte do stredu. Tento postup opakujte pre celý segment cesta a potom ho otočte hore dnom. Cesto otočte o 90 stupňov a ťahajte smerom k sebe. Opakujte ešte dvakrát, aby ste dokončili rotáciu po celom obvode. Vytvarované cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme 6 cm od seba. Prikryjeme plechom podobnej veľkosti, ktorý sa prevráti, aby cesto nevyschlo.  Necháme cesto kysnúť pri izbovej teplote ďalšie 1-2 hodiny, alebo do zdvojnásobenia objemu (pokiaľ chceme väčšie žemle môžeme nechať cesto kysnúť ešte dlhšie).

Uloženie na plech (Zdroj: Matúš Dráb)

Pred pečením potrieme vajíčkom (1 celé vajce plus troška mlieka)

Žemle potreté vajíčkom (Zdroj: Matúš Dráb)

Pečieme pri 190 °C na 18 minút (do zlatista). Keď plech vyberieme tak hneď potrieme vrch našich žemlí maslom.

Hotové žemle (Zdroj: Matúš Dráb)

Potom už len stačí si naložiť do žemlí vysnené potraviny a môžeme sa doň pustiť.

Hamburger (Zdroj: Viktória Nováková)
Hamburger (Zdroj: Matúš Dráb)

Autor: Matúš Dráb

Mediálne štúdiá

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *