Rozhovory

Eva Eddy: Len triediť odpad nestačí (2. časť)

Eva Eddy hovorí o tom, ako chrániť životné prostredie (Foto: Dominik Cenkner)

Prinášame vám v poradí druhú časť rozhovoru s Evou Eddy, ktorú ste mohli vidieť na prednáške „Myslíme ekologicky”, ktorá sa konala začiatkom apríla. Ak ste nečítali prvú časť rozhovoru, môžete to napraviť po kliknutí SEM.

Zdá sa, že ste v domácnosti urobili mnoho zmien…

Keď to takto menujem, aj mne sa zdá, že je toho celkom dosť. Na životné prostredie sa však snažíme myslieť aj mimo domu. Vždy si plánujeme dopredu každú cestu – keď vieme, že nebude možnosť najesť sa bezodpadovo, prinesieme si z domu vlastné jedlo v dóze. Keď ideme napr. do reštaurácie na pizzu a predpokladáme, že ju nedojeme, zoberieme si vlastnú nádobku, aby nám zvyšok nemuseli baliť do nových materiálov.

Rozmýšľame aj pri využívaní služieb – ak masér, ku ktorému ideme, používa jednorazové podložky (overíme si to telefonicky vopred), prinesieme si vlastnú plachtu, ak sa na nejakej akcii bude predávať jedlo, berieme si so sebou vlastný príbor a uzatvárateľné nádobky. V kozmetickom salóne si zasa odopriem parafínový zábal na ruky, lebo účinok trvá len krátko, a odpad, ktorý vznikne, za to nestojí. Ak náhodou niečo kúpime cez internet, píšem automaticky do poznámky prosbu o výplň zo starých novín, nie bublinkovej fólie. Vo väčšine prípadov nám vyhovejú – potom, samozrejme, píšem dobrú recenziu a ďakovný email. 🙂

Plastové slamky už mnohí vymenili za kovové (Foto: facebook.com/Odvážene – bezobalový obchod v Prešove)

Myslíte, že sa dá urobiť ešte viac?

Vždy je čo zlepšovať. Na istý čas sme boli dokonca na ceste k istému „extrémizmu“ – kupovali sme nelúpané arašidy na váhu, tie sme potom doma lúpali, ochucovali a zapekali v rúre, piekli sme domáce krekry, vyrábali vlastné zmesi cereálií a sušeného ovocia, či tzv. raw bars (zdravé sladké pochúťky zo sušeného ovocia a orieškov) – to všetko preto, aby sme sa vyhli plastovým obalom.

Mnoho podobne zameraných ľudí siaha ešte oveľa ďalej – nepijú napr. kávu, nekupujú banány či iné exotické plodiny, keďže sa na Slovensko dostali po veľmi dlhej ceste. Niektorí nadšenci dokonca nahradili toaletný papier bidetom (až vtedy som si uvedomila, prečo je vo Fínsku pri každej toalete hadica so sprchou). My zatiaľ toaletný papier kupujeme, ale taký, ktorý bol vyrobený na Slovensku a je balený jednotlivo (nie vo veľkých plastových vreckách). Každý si musí nájsť akúsi „zdravú hranicu“, aby ho to neodradilo.

Je teda pre Váš životný štýl najdôležitejšia snaha o nevytváranie odpadu?

Je pravda, že je to ten najrukolapnejší rozmer, avšak snaha o ochranu životného prostredia má viacero rozmerov – okrem nevytvárania priameho odpadu (eliminovania obalov) je to aj neznečisťovanie ovzdušia, resp. neplytvanie zdrojmi (kupovanie produktov vyrobených čo najbližšie k miestu nášho bydliska, aby nemuseli „precestovať“ dlhé vzdialenosti), neznečisťovanie vody (používanie prírodnej kozmetiky a čistiacich prostriedkov) a pod.

Aj takáto homemade kozmetika môže pomôcť životnému prostrediu (Foto: facebook.com/Odvážene – bezobalový obchod v Prešove)

Niektorí ľudia hovoria, že by boli radi k životnému prostrediu ohľaduplnejší, ale je to finančne a možno aj časovo náročnejšie.

V istom ohľade to môže byť pravda, ale zmena životného štýlu v tomto zmysle nemusí znamenať nákup drahých „eko“ výrobkov, ktorými nahradíme v domácnosti hneď všetko, čo nášmu novému nastaveniu nevyhovuje. Keď už máme doma hrebeň z umelej hmoty, nebudeme ho vyhadzovať a kupovať si drevený. Dózy na potraviny vyrobené z kvalitného plastu používame, kým sa dá. Nakupovanie v bezobalových obchodoch môže byť finančne trochu náročnejšie, ale určite ušetríme čas aj peniaze, ktoré sme predtým „míňali prechádzkami“ v nákupných centrách, kde sme kúpili aj mnoho vecí, ktoré sme vlastne vôbec nepotrebovali.

Koľko odpadu teraz produkujete?

V domácnosti sme dvaja a odpad vynášame v priemere raz za dva-tri týždne. Väčšinou sú to zhruba tri kilogramy triedeného odpadu a cca 10 litrov zmesového odpadu, z ktorého väčšinu tvorí biologický odpad. Doma síce máme kalifornské dážďovky, ktoré časť tohto odpadu skonzumujú, ale nemáme pre ne dostatok miesta, a teda je to len malé percento. Veľmi sa preto tešíme, že sa najmä vďaka pani Laure Martinkovej (jednej zo zakladateliek spomínaného bezobalového obchodu) bude dať v Prešove už čoskoro kompostovať aj v blízkosti bytových domov. To náš zmesový odpad zníži na úplné minimum.

Svoj vlastný keepcup si môžete zaobstarať aj v obľúbenej kaviarni Yogi´s (Foto: facebook.com/Yogi’s Coffee Station UNIPO)

Stále je teda čo vylepšovať?

To áno. Ešte je pred nami dlhá cesta – máme napr. príliš veľa oblečenia. Iste ste počuli o tzv. kapsulovom šatníku – ja však momentálne na to nie som pripravená, mám radosť z farieb a kombinovania rôznych kúskov oblečenia s bižutériou a inými doplnkami. Je síce pravda, že veľká časť môjho i manželovho šatníka pochádza zo second handov, ale zaobišli by sme sa aj s omnoho menším množstvom. Vždy si však už teraz pri akomkoľvek nákupe kladieme otázku, či danú vec naozaj potrebujeme a využijeme. A keď je odpoveď pozitívna, myslíme aj na údržbu, ktorú si bude daná vec vyžadovať.

Keď sme si chceli kúpiť kávovar, uprednostnili sme obyčajný, do ktorého sa nekupujú kapsuly ani filtre. Často sa tiež najprv obrátime na rodinu a známych, potom na priateľov na sociálnych sieťach a opýtame sa, či sa im náhodou doma „nepovaľuje“ to, čo by sa nám zišlo. Tak sme napríklad prišli k jogurtovaču – podaroval nám ho kamarát (a môj bývalý študent) Jarko Ďurček – za odmenu som pre ich psíka uplietla svetrík zo zvyškov vlny. Rovnako sme nedávno podarovali spotrebiče, ktoré sme už nepoužívali, prostredníctvom facebookovej skupiny, ktorá spája ľudí z Prešova a okolia. Mnoho vecí ocení aj združenie Podaj ďalej, ktoré pomáha sociálne slabším rodinám.

O tom, ako môže aj študent Prešovskej univerzity pomôcť zlepšiť životné prostredie, sa dočítate v pokračovaní rozhovoru už o týždeň.

Avatar

Dominik Cenkner

Čo by som vám o sebe prezradil? Milujem medicínske seriály. Ak práve nebudem vo svojom voľnom čase nejaký pozerať, určite budem na nejakom podujatí, ktoré organizuje Prešovská univerzita, aby som vás, študentov, informoval o všetkom dôležitom.

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.