Lifestyle

Lepšie jablko v koláči ako september v kalendári

Koláč nechajte pred podávaním úplne vychladnúť (Foto: Lenka Novotná)

Nechcem byť príliš sentimentálna a písať len o tom, že sa leto pomaly, ale isto končí. Keby kalendár vedel rozprávať, určite by sa rozčuľoval, prečo ľudia šomrú, že sa začal september. Je tu síce škola, ale spolu s ňou prišlo obdobie zberu šťavnatého domáceho ovocia. Že sa vám vôbec nechce? Nezúfajte, tých 5 jabĺk do koláča predsa zvládnete. Potom už len vytiahnite z police neprečítanú knihu, urobte si šálku čaju alebo kávy a zaobstarajte si k nej chutnú maškrtu, ktorá vám navodí dobrú náladu. A hlavne, nezabudnite všetko brať s úsmevom a nadhľadom. Veď čochvíľa vám v schránke pristane prvý reklamný leták s vianočnými ozdobami. 🙂 

Po letných prázdninách sa síce len tak zaprášilo, ale určite sa zapráši aj po tomto jednoduchom jablkovom koláči, ktorý je výborný aj ako školská desiata.

Jablkový koláč pre lenivcov

Na tento jednoduchý jablkový koláčik budeme potrebovať:

  • 4 vajíčka,
  • 250 g práškového cukru (množstvo cukru závisí od kyslosti jabĺk),
  • 2 lyžičky vanilkovej arómy,
  • 150 ml oleja,
  • 250 g polohrubej múky,
  • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku,
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny,
  • štipku soli,
  • 1 lyžičku mletej škorice,
  • 200 g strúhaných jabĺk,
  • 150 g nasekaných vlašských orechov.

Celý postup je veľmi jednoduchý. Vajíčka, práškový cukor, vanilkovú arómu a olej spolu vymiešajte v mixéri. V ďalšej mise premiešajte múku s kypriacim práškom, sódou bikarbónou, škoricou, soľou a orechmi. Múčnu zmes pridajte spolu s nastrúhanými jablkami do vajíčkovej zmesi. Vznikne vám vláčne cesto, ktoré potom ešte párkrát premiešajte, aby sa vám na povrchu vytvorili malé bublinky. Hotové cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a pečte približne 40 minút pri teplote 180 °C. Po upečení nechajte úplne vychladnúť. Koláčik môžete pred podávaním ešte posypať práškovým cukrom.

 

Lenka Novotná

Som študentkou mediálnych štúdií, milovníčkou hudby, autobiografií a francúzskej kultúry. Okrem toho mám rada vôňu čerstvo upečených domácich koláčikov. Ak ste sa teda práve začítali do článkov na stránke Unipo Press, verte, že najlepšie sa vám bude čítať vtedy, keď si k šálke kávy alebo čaju vychutnáte aj niektorú z mojich sladkých dobrôt. ;)

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *