Lifestyle

Skvelé valentínske dezerty bez múky

Sladké valentínske recepty môžete pripraviť aj bez múky či cukru (Foto: pixabay.com)

Sviatok sv. Valentína sa už nezadržateľne blíži a obchody nám to s veľkou radosťou pripomínajú už nejaký ten týždeň. Niektorí tento sviatok oslavujú plyšovými srdiečkami, kinom či romantickou večerou, iní ho zatiaľ úspešne ignorujú, podobne ako Halloween. K sviatku zamilovaných však neodmysliteľne patria aj koláčiky. Koniec koncov, či Valentína oslavujete, alebo nie, láska je predsa sladká. 🙂

Tentoraz som sa však rozhodla, že pohľadám recepty, ktoré ulahodia najmä tým z vás, ktorých trápia alergie na lepok a laktózu, ale aj tým, ktorí musia obmedzovať cukor a sladkosti. Našla som 3 chutné recepty z dostupných surovín, ktoré na Valentína určite musíte vyskúšať.

Makový koláč polejte čokoládou alebo jemne posypte práškovým cukrom (Foto: pixabay.com)
Makový koláč polejte čokoládou (Foto: pixabay.com)

Makový koláč

Ako prvý som objavila skvelý koláč podľa varimepaleo.sk, v ktorom je múka nahradená mletým makom. Mak obsahuje veľa bielkovín, horčíka a železa. Dokonca, má dvanásťkrát viac vápnika ako mlieko. Prispieva ku kvalite vlasov a nechtov a má upokojujúce účinky. Na valentínsky relax je teda ako stvorený. 🙂

Budete naň potrebovať:

  • 140 g mletého maku,
  • 4 vajíčka,
  • 1 lyžicu medu,
  • 60 g vlašských orechov,
  • 50 g hrozienok,
  • 1 banán,
  • kôru z 1/2 citróna,
  • 1 lyžicu vody,
  • kokos na posypanie plechu.

Mak zmiešajte v jednej mise spolu s citrónovou kôrou a žĺtky v druhej mise vyšľahajte s medom, najlepšie do peny. Ak chcete mať cesto sladšie, pridajte ešte trochu medu, ale cesto dobre dosladí banán. Oriešky a hrozienka nasekajte na malé kúsky a pridajte k nim vidličkou roztlačený banán. Túto zmes pridajte k žĺtkovej zmesi, premiešajte vareškou a pridajte mak zmiešaný s citrónovou kôrou. Nakoniec zľahka a opatrne vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov. Hotové cesto vylejte na vymastený a kokosom vysypaný plech a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne pol hodiny. Vychladnutý koláč môžete pred podávaním poliať rozpustenou horkou čokoládou.

Nepečené brownie treba pred podávaním nechať stuhnúť v chladničke (Foto: minimalistbaker.com)
Nepečené brownie treba nechať stuhnúť (Foto: minimalistbaker.com)

Jednoduché nepečené brownie

Ako druhý som našla jednoduchý koláčik brownie, ktorý určite poznáte najmä vďaka tomu, že je celý z čokolády. Tento je navyše nepečený, vonia kávou a neobsahuje laktózu ani lepok. Cukor ako taký v ňom takisto nie je, koláčik je sladký iba vďaka rozmixovaným datliam.

Na prípravu brownie si pripravte:

  • 1 a pol hrnčeka nasekaných vlašských orechov,
  • 1 hrnček nahrubo nasekaných mandlí,
  • 2 hrnčeky vykôstkovaných datlí,
  • pol hrnčeka kakaa,
  • 1 a pol lyžičky jemne mletej kávy,
  • štipku soli.

Jeden hrnček vlašských orechov a mandle spolu rozmixujte úplne najemno, až sa z orechov začne uvoľňovať olej. Zvyšné vlašské orechy si odložte bokom. K orechovej zmesi v mixéri pridajte kakao, kávu a soľ. Zmes preložte do misy a nechajte chvíľu odpočinúť. Potom dajte do mixéra datle a tiež ich rozmixujte. Rozmixované datle vložte do inej misy a do mixéra vráťte orechovú zmes. K orechovej zmesi pri malých otáčkach po častiach pridávajte rozmixované datle dovtedy, kým sa zo surovín nevytvorí zmes, ktorá pri stlačení v ruke drží pokope. Ak je zmes príliš hustá, pridajte lyžicu vody a opäť mixujte. Takto pripravenú zmes vložte do menšej hranatej formy, uhlaďte rukou a posypte zvyšnými vlašskými orechmi, ktoré trochu pritlačíte do cesta. Nepečené brownie vložte do chladničky na 1 až 2 hodiny stuhnúť, aby sa dalo krájať.

Pusinky môžete pripraviť aj bez kokosu, len z bielkov a cukru (Foto: healthista.com)
Pusinky môžete pripraviť aj bez kokosu (Foto: healthista.com)

Kokosové pusinky s ovocnou omáčkou

Na skvelé kokosové pusinky s ovocím budete síce potrebovať trochu cukru, ale môžete použiť trstinový alebo zdravší, kokosový cukor, prípadne sladidlo. Ak však máte alergiu na vaječný bielok, tento recept vynechajte.

Pripravte si:

  • 150 g strúhaného kokosu,
  • 3 bielky,
  • 100 g cukru,
  • 1 lyžičku vanilkovej arómy,
  • štipku mletej škorice
  • mrazené lesné ovocie.

Kokos najprv nasucho zľahka opražte na panvici, ale dávajte pozor, aby vám príliš nezhnedol alebo sa nepripálil. Nechajte ho vychladnúť a medzitým si z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne doň primiešajte cukor, škoricu a vanilkovú arómu. Nakoniec vmiešajte opražený kokos. Na plechu vyloženom papierom na pečenie vytvorte malé kopčeky (najlepšie pomocou 2 lyžičiek alebo cukrárskeho vrecúška). Hotové pusinky vložte do rúry vyhriatej na 140 °C a pečte približne 20 minút. Potom ich nechajte vychladnúť. Mrazené lesné ovocie nasypte do menšieho hrnca a rozvarte ho na kašu. Napokon ho prepasírujte cez sitko, pričom vám vznikne ovocná šťava. Ak obľubujete kyslé, nemusíte ju sladiť, ale môžete do nej pridať aj trošku medu alebo trstinového cukru. Šťavou potom môžete pusinky hneď preliať. No ak chcete mať zo šťavy hustejšiu omáčku, opäť ju nalejte do hrnca, pridajte do nej 1 lyžičku kukuričného škrobu a za stáleho miešania sledujte, kedy začne zmes hustnúť. Potom ju zo sporáka odstavte. Ak nemáte radi kokos, pusinky môžete pripraviť len z bielkov a cukru.

Lenka Novotná

Som študentkou mediálnych štúdií, milovníčkou hudby, autobiografií a francúzskej kultúry. Okrem toho mám rada vôňu čerstvo upečených domácich koláčikov. Ak ste sa teda práve začítali do článkov na stránke Unipo Press, verte, že najlepšie sa vám bude čítať vtedy, keď si k šálke kávy alebo čaju vychutnáte aj niektorú z mojich sladkých dobrôt. ;)

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *