Fotoreportáže Spravodajstvo

Udržateľnosť je konkurenčná výhoda. Zhodli sa aktéri konferencie na PU

Prihovorila sa aj Ivana Vala Magátová, generálna riaditeľka agentúry Slovakia Travel. (Foto: Peter Haľko)

Platforma Planet Lover zorganizovala v spolupráci s agentúrou Slovakia Travel na pôde Prešovskej univerzity (PU) konferenciu s názvom Udržateľnosť ako konkurenčná výhoda. Vystupujúci odborníci sa 26. marca 2025 venovali udržateľnému hotelierstvu, čo prilákalo desiatky študentov PU a žiakov prešovskej Hotelovej akadémie.

Miestom konferencie bola aula 103 v budove VŠA. Podujatie svojím príhovorom otvoril Peter Adamišin, prorektor PU pre stratégiu a marketing. Formou krátkeho videa sa zúčastneným prihovorila aj Ivana Vala Magátová, generálna riaditeľka agentúry Slovakia Travel. Nasledovali jednotlivé príspevky odborníkov z akademickej pôdy, environmentálnych občianskych združení i ľudí z hotelierskej a gastronomickej praxe. Vstupy sa zameriavali na to, akým spôsobom zvýšiť udržateľnosť podnikania v cestovnom ruchu.

Podujatie otvoril prorektor Peter Adamišin. (Foto: Peter Haľko)

Na podujatí zaznelo šesť príspevkov a súčasťou boli aj dve panelové diskusie. Účastníkom sa prihovorili Miriam Lackovičová z Grand Hotelu Kempinski, Anna Šenková a Jana Chovancová, akademičky z Fakulty manažmentu, ekonomiky a obchodu (FMEO) PU, chemická inžinierka Katarína Hrivňáková, expertka občianskeho združenia Free Food na potravinový odpad Zuzana Madajová a ďalší.

Slová všetkých prednášajúcich sa zhodovali v tom, že pri udržateľnosti nejde len o triedenie odpadu. Skloňovali sa témy ako vodné hospodárstvo, redukcia potravinového odpadu, nahradenie jednorazových obalov tými znovu použiteľnými či posun k prírodným čistiacim prostriedkom.

Alexandra Madrová, hlavná organizátorka. (Foto: Peter Haľko)

„Udržateľnosť je výhoda, lebo reálne šetrí účty. Ak to ľudia pochopia a aplikujú procesy správne, tak im to ušetrí aj výdaje za vodu či elektrinu. Už len za to, že nebudú produkovať viac potravinového odpadu, vo finále ušetria peniaze – nakúpia menej surovín, menej vyhodia, menej zaplatia za odvoz a podobne,“ ozrejmila pre UnipoPress tému konferencie jej organizátorka Alexandra Madrová. Vedie platformu Planet Lover, ktorá šíri osvetu v oblasti ekológie a propaguje udržateľnosť.

„Dnes sa to už preklápa, ľudia začínajú riešiť, aké podniky navštívia. Ak si viacerí začnú vyberať zelené prevádzky, tak logicky tí menej zelení budú mať menšie tržby. Začne sa to ukazovať a nastane taký posun, ako sme mohli vidieť pri postupnom rozšírení vegetariánskej ponuky v reštauráciách. Je to o dopyte,“ dopĺňa Madrová svoj postoj k budovaniu konkurencieschopnosti hotelov a reštaurácií cez udržateľnosť.

Konferencie sa zúčastnili aj desiatky študentov PU a niekoľko stredoškolákov. „Je to určite zaujímavejšie, ako len sedieť niekde na hodine a počúvať učiteľa, pretože je úplné iné, keď to hovorí človek z praxe. Veľa nám to prinesie a mám z toho väčší pocit autenticity – že je to realita, nielen niečo, čo si teoreticky povieme,“ pochvaľoval si konferenciu Peter, ktorý študuje prvý ročník bakalárskeho programu turizmus, hotelierstvo a kúpeľníctvo na FMEO PU. Veľmi ho zaujal príspevok Miriam Lackovičovej: „Napríklad Grand Hotel Kempinski, to bola zatiaľ najzaujímavejšia časť. Mohli sme vidieť, ako taký veľký a známy hotel pracuje na environmentálnej politike.“ Kempinski je zatiaľ jediný na Slovensku s oficiálnou medzinárodnou certifikáciou udržateľnosti.

Aj Šimon z Hotelovej akadémie v Prešove ocenil prítomnosť rozličných expertov: „Chcel som sa dozvedieť viac a priučiť sa od odborníkov.“ Špecifikom konferencie je, že sa síce zameriava na cestovný ruch, no zazneli aj slová odborníkov z iných oblastí, ktoré môžu byť obohatením pre prax hotelierstva a gastronómie.

Konferenciu sledovali desiatky študentov.(Foto: Peter Haľko)

Platforma Planet Lover, ktorá za touto konferenciou stála, sa sústredí na environmentálne vzdelávanie žiakov a študentov na všetkých stupňoch štúdia – od materských škôl až po univerzity. Najčastejšie však prichádzajú do kontaktu so stredoškolákmi.

„Vysokoškoláci sú pre mňa príjemný bonus. Je to trošku iné, už na nich robíme aj výskum a zisťujeme, ako a prečo odpovedajú, aká je úroveň osvety,“ objasnila Alexandra Madrová. Tá pôsobí na PU aj ako externá doktorandka na Katedre ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied. Podieľala sa aj na zabezpečovaní celouniverzitného výberového predmetu Environmentálna kríza – realita vs. médiá, ktorý si bolo možné zapísať v zimnom semestri.

„Milujem zvieratá. Keď ich chcem čo najviac zachrániť, potrebujem, aby čo naviac ľudí chápalo to pekné v nich – čo nám vedia ukázať a čo nás naučiť. Tým, že ich ľudia začnú mať radi a začnú sa im viac páčiť, budú ich aj viac chrániť,“ opísala Madrová svoju vášeň pre vzdelávanie v tejto oblasti.

Všetky fotky si pozrite vo fotogalérii:

Peter Haľko

Nedávno som začal študovať mediálne štúdia na UNIPO. Spolu s písaním sa venujem aj fotografii a zaujímam sa hlavne o to, čím aktuálne žije univerzita, mesto a región.

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *