Lifestyle

V hlavnej úlohe JAHODY

Ozdobený s lístkami medovky (Foto: Lenka Novotná)

Júl je podľa mňa najlepší mesiac v roku. Skúškové obdobie je na konci, začína sa leto, dozrieva ovocie, je príjemne teplo a vo vzduchu cítiť prázdniny. To je ideálny čas na to, aby sme vymenili pečené koláče za svieže a ľahké nepečené dobroty, čo poviete? A najlepšie také, ktoré rozvoňajú celú kuchyňu.

Presne to som si pomyslela, keď som v záhradke nazbierala druhú misku sladkých domácich jahôd. A keďže najlepšie chutia čerstvé, nechcela som ich hneď šupnúť do koláča. Okrem toho, voňali tak krásne, že som nemusela dlho váhať a vykúzlila som pre vás túto sviežu prázdninovú dobrotu. 🙂

Jahody na obláčiku

Na tento nepečený dezert, ktorého príprava je taká ľahká, že ju zvládnu aj úplní začiatočníci, budete potrebovať:

  • 1 vrecúško okrúhlych piškót,
  • 3 husté biele jogurty alebo kyslé smotany,
  • 1 smotanu na šľahanie,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • 3 lyžice práškového cukru,
  • trochu rumu,
  • 1 vrecúško čírej želatíny,
  • ovocie.
    Na dno tortovej formy poukladajte okrúhle piškóty (Foto: Lenka Novotná)
    Na dno tortovej formy poukladajte okrúhle piškóty (Foto: Lenka Novotná)

Vo väčšej miske zmiešajte jogurty s práškovým aj vanilínovým cukrom. Pridajte trochu rumu a opäť premiešajte. Ak doma práve nemáte hustejší biely jogurt, môžete ho nahradiť kyslou smotanou. Smotanu na šľahanie vyšľahajte dotuha a zľahka primiešajte k jogurtovej zmesi. Podľa chuti môžete krém ešte dosladiť práškovým cukrom. Aby jogurtový základ dobre stuhol, pripravte želatínu podľa návodu na obale a pridajte ju do náplne.

Z jogurtov, šľahačky, cukru, rumu a želatíny pripravte hladký krém (Foto: Lenka Novotná)
Z jogurtov, šľahačky, cukru, rumu a želatíny pripravte hladký krém (Foto: Lenka Novotná)

Hotovú jogurtovú zmes nalejte na piškóty a chvíľku počkajte, kým začne tuhnúť. Potom na ňu poukladajte ľubovoľné ovocie podľa sezóny a chuti. Ak by ste ovocie začali ukladať hneď, mohlo by sa v kréme „utopiť“. Môžete použiť aj kompótové ovocie a zo šťavy opäť pripraviť želatínu, ktorú potom nalejete na ovocie.

Na krém opatrne poukladajte jahody alebo iné ovocie (Foto: Lenka Novotná)
Na krém opatrne poukladajte jahody alebo iné ovocie (Foto: Lenka Novotná)

Hotový dezert nechajte stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ho môžete ešte ozdobiť lístkami medovky.

Tento nepečený koláčik je však najlepšie urobiť deň vopred a nechať stuhnúť cez noc, potom ho aspoň nezjete skôr, ako by ste mali. 🙂 

Milí naši čitatelia, staňte sa cez prázdniny tvorcami Unipo Pressu! Pochváľte sa nám aj ostatným čitateľom jednoduchými receptami na vaše obľúbené prázdninové chuťovky, dezerty či limonády! Posielajte nám ich spolu s fotografiou hotového jedla alebo nápoja na e-mailovú adresu recepty.unipopress@gmail.com. Už teraz sa na ne v redakcii veľmi tešíme. 🙂

Lenka Novotná

Som študentkou mediálnych štúdií, milovníčkou hudby, autobiografií a francúzskej kultúry. Okrem toho mám rada vôňu čerstvo upečených domácich koláčikov. Ak ste sa teda práve začítali do článkov na stránke Unipo Press, verte, že najlepšie sa vám bude čítať vtedy, keď si k šálke kávy alebo čaju vychutnáte aj niektorú z mojich sladkých dobrôt. ;)

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *