Kultúra Reportáže

Druhý deň festivalu BAB hýril zvedavosťou a nadšením

Natešení diváci (Zdroj: Aryna Kniazeva)

Dátum 10. 10 akoby symbolicky označoval hodnotenie 10/10, ktoré zaiste patrí filmom premietaným na festivale BAB 2024. Druhý deň si z toho prvého ponechal skvelú atmosféru, na ktorej mali zásluhu diváci zo základných škôl. Prvé pásmo (9:00) bolo venované žiakom prvého stupňa, zatiaľ čo druhé (11:00) ukázalo originálnosť animovanej tvorby žiakom druhého stupňa. Poctu moderovať tento deň mali Ivana Koreňová a Bianka Čižmarová.

Bianka a Ivka v akcii (Zdroj: Aryna Kniazeva)

V rámci úvodného slova vyvolala najviac reakcií informácia, že festival ponúka aj tvorbu z Číny. Deti tak pravdepodobne zaujala exotickosť krajiny, ktorá je od nás poriadne ďaleko. Samotné premietanie sprevádzalo mnoho emočných prejavov. Vo filme Kolotoč sa pri zábere na chlapca, ktorý vystrihol futbalové nožničky, z hľadiska skupinovo ozvali športoví priaznivci: „Ooo!“ Diváci prvého pásma boli počas sledovania filmov pozorní. Po skončení konkrétneho filmu sa však ihneď pustili do reči o tom, čo práve videli. Aspoň zo začiatku sa to tak zdalo. Pravdou je, že deti mali po každej snímke pocit, že už je čas nato opustiť kino. Vždy sa tak komicky rozrozprávali či postavili, aby si po pokyne učiteľky mohli vzápätí sadnúť a v tichosti pokračovať v pozeraní. Viacero z filmov si vyslúžilo potlesk a diváci tak potvrdili, že festival priniesol to najlepšie z animovanej tvorby.

Izabele (11) ostala po premietaní najsilnejšia emócia zo snímky Vrecúško s horúcou vodou, pretože: „Zdalo sa mi to dojímavé a bolo to o rodine.“ Lucke (9) sa do srdiečka zmestili až dva filmy, a to Kolotoč a Mňau: „Na prvom filme sa mi páčilo, že dedkovi všetci pomohli. Ten o mačke bol veľmi smiešny.“ Spolužiačka Nelka (9) s každým jej slovom súhlasila. Kolotoč mal obľúbenca aj v chlapčenskom kruhu. Michal (11) sa o ňom vyjadril: „Zaujala ma tá radosť, ktorá z toho išla, z tých detí na kolotoči.” 

Festival zajtra končí svoju púť v Prešove. Využite tak poslednú šancu a príďte do Kina Scala vychutnať si čaro nekomerčných animovaných filmov. Nezabudnite, BAB je prístupný širokej verejnosti! My vás budeme opäť informovať, avšak už z priestorov Detskej knižnice Slniečko, kde na deti budú čakať tvorivé dielne.

Martin Bujňák

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *