Skoro všetci milujeme kávu, ale počuli ste o novom trende menom matcha? Ide o jemne mletý prášok zo špeciálne pestovaných zelených čajových lístkov, najmä z Japonska. Matcha obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov, najmä katechínov, ktoré podporujú zdravie. Narozdiel od kávy má menej kofeínu a uvoľňuje ho pomalšie, čo zaisťuje dlhšiu a jemnejšiu energiu bez náhlych výkyvov. Matcha má dokonca protizápalové účinky.
Čo je potrebné pri výrobe matchy?
Matcha prášok – kvalitná japonská matcha je kľúčová pre dosiahnutie výborného výsledku.
Bambusová metlička (chasen) – tradičný nástroj na šľahanie matchy. Samozrejme, tak ako aj ja, môžete používať malý mixér, ktorý je dostupný na rôznych e-shopoch.
Sitko – na preosiatie matchy, aby sa predišlo hrudkám.
Miska alebo hrnček – je to na vás, keďže tento nástroj budeme potrebovať iba na vyšľahanie.
Horúca voda – s teplotou okolo 70–80 °C.
Mlieko – odporúčam napeniť, ale ak náhodou nemáte doma penič mlieka, stačí vám aj klasický malý mixér, ktorý použijeme aj pri šľahaní matchy.
Ako si správne pripraviť Matcha Latte
- Preosiatie matcha prášku
Pomocou sitka preosejte približne 1 až 2 gramy matcha prášku (1 až 2 bambusové lyžičky alebo pol lyžičky) priamo do misky alebo vysokého pohára. Preosievanie zaručí hladkú tekutinu.
- Príprava vody
Pre varenie vody nepoužívajte vriacu vodu. Voda by mala mať teplotu 70 až 80 °C. Ak máte čajovú kanvicu, ktorá vie regulovať teplotu, použite ju. Inak nechajte vodu vychladnúť asi 5 minút po zovretí.
- Nalievanie vody
Nalejte približne 60 až 70 ml horúcej vody do misky s matchou. Tento pomer vody k matcha prášku je ideálny pre tradičný spôsob prípravy hustejšej matchy.
- Šľahanie mini mixérom
Na šľahanie matchy používam už spomínaný ponorný mini mixér. Ponorte ho a rozmixujte matchu s vodou. Šľahajte asi 15 až 30 sekúnd, kým sa na povrchu nevytvorí jemná pena.
- Príprava mlieka
Pri príprave mlieka môžete použiť aj klasické nerozšľahané mlieko, ale ja odporúčam rozšľahať mlieko do jemnej peny, alebo ak máte doma kávovar, využite trysku na napenenie mlieka.
- Servírovanie
Do nižšieho pohára nalejte najprv vyšľahané mlieko do ¼ pohára. Nechajte minútu mlieko postáť a prilejte matchu, ktorú ste si pripravili v druhej miske alebo pohári. Ja osobne pridávam na vrch škoricu. Ale je to iba na vás, čo preferujete.
Autor: Ela Galová
Komentovať