Lifestyle Zdravie

Ako pripraviť Matchu Latte tak, aby vám chutila?

Skoro všetci milujeme kávu, ale počuli ste o novom trende menom matcha? Ide o jemne mletý prášok zo špeciálne pestovaných zelených čajových lístkov, najmä z Japonska. Matcha obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov, najmä katechínov, ktoré podporujú zdravie. Narozdiel od kávy má menej kofeínu a uvoľňuje ho pomalšie, čo zaisťuje dlhšiu a jemnejšiu energiu bez náhlych výkyvov. Matcha má dokonca protizápalové účinky.

Čo je potrebné pri výrobe matchy?

Matcha prášok – kvalitná japonská matcha je kľúčová pre dosiahnutie výborného výsledku.

Bambusová metlička (chasen) – tradičný nástroj na šľahanie matchy. Samozrejme, tak ako aj ja, môžete používať malý mixér, ktorý je dostupný na rôznych e-shopoch.

Sitko – na preosiatie matchy, aby sa predišlo hrudkám.

Miska alebo hrnček – je to na vás, keďže tento nástroj budeme potrebovať iba na vyšľahanie.

Horúca voda – s teplotou okolo 70–80 °C.

Mlieko – odporúčam napeniť, ale ak náhodou nemáte doma penič mlieka, stačí vám aj klasický malý mixér, ktorý použijeme aj pri šľahaní matchy.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu Matcha Latte

Ako si správne pripraviť Matcha Latte

  1. Preosiatie matcha prášku

Pomocou sitka preosejte približne 1 až 2 gramy matcha prášku (1 až 2 bambusové lyžičky alebo pol lyžičky) priamo do misky alebo vysokého pohára. Preosievanie zaručí hladkú tekutinu.

Preosiatie matcha prášku
  1. Príprava vody

Pre varenie vody nepoužívajte vriacu vodu. Voda by mala mať teplotu 70 až 80 °C. Ak máte čajovú kanvicu, ktorá vie regulovať teplotu, použite ju. Inak nechajte vodu vychladnúť asi 5 minút po zovretí.

  1. Nalievanie vody

Nalejte približne 60 až 70 ml horúcej vody do misky s matchou. Tento pomer vody k matcha prášku je ideálny pre tradičný spôsob prípravy hustejšej matchy.

Príprava vody a nalievanie vody do prášku Matcha
  1. Šľahanie mini mixérom

Na šľahanie matchy používam už spomínaný ponorný mini mixér. Ponorte ho a rozmixujte matchu s vodou. Šľahajte asi 15 až 30 sekúnd, kým sa na povrchu nevytvorí jemná pena.

Šľahanie matchy
  1. Príprava mlieka

Pri príprave mlieka môžete použiť aj klasické nerozšľahané mlieko, ale ja odporúčam rozšľahať mlieko do jemnej peny, alebo ak máte doma kávovar, využite trysku na napenenie mlieka.

Príprava mlieka
  1. Servírovanie

Do nižšieho pohára nalejte najprv vyšľahané mlieko do ¼ pohára. Nechajte minútu mlieko postáť a prilejte matchu, ktorú ste si pripravili v druhej miske alebo pohári. Ja osobne pridávam na vrch škoricu. Ale je to iba na vás, čo preferujete.

Servírovanie

 

Matcha Latte, ktorú si zamiluješ 

 

 Autor: Ela Galová

Mediálne štúdiá

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *