Vianočné obdobie sa nám blíži do finále a ak nemáte ešte napečené vianočné koláčiky a zákusky, tak môžete vyskúšať tento pomerne jednoduchý recept na skvelé grilážky.
Čo budeme potrebovať:
3ks oblátky
250g kryštálového cukru
250g solených, pražených mandlí
220g masla
50g kokosu
50g mandľovej múky
1x kondenzované mlieko (Salko)
Postup:
- Mandle si nakrájame na malé kúsky. Môžete použiť aj mixér, no dávajte pozor aby ste z nich neurobili múku. Odporúčam použiť nôž s veľkou čepeľou.
- V hrnci, ideálne s rukoväťou, si roztopíme cukor, pokiaľ nám nevznikne karamel, následne k nemu pridáme maslo a poriadne to spolu premiešame.
- Ak už máme maslo s karamelom pekne spojené, pridáme kondenzované mlieko izbovej teploty, premiešame a povaríme približne 2 minúty.
- Následne ku zmesi pridáme nasekané mandle, kokos a mandľovú múku a poriadne všetko spojíme. Necháme vychladnúť asi 10 minút.
- Na dosku, kde budeme grilážky skladať položíme alobal, na neho prvú oblátku a nalejeme polovicu hotovej zmesi. Položíme druhú oblátku a prelejeme druhou polovicou zmesi. Na vrch položíme tretiu oblátku a zaťažíme ju aby sa nám vrch neodlepoval. Je dobré ak použijete variabilnú obruč, ktorú si viete nastaviť presne na veľkosť oblátok, aby vám nevytiekol karamel.
- Navrstvené a zaťažené grilážky vložíme do chladničky, alebo v zime môžeme použiť balkón/terasu.
- Na druhý deň ich vytiahneme, odstránime obruč, orežeme okraje a krájame ich na kúsky o veľkosti 2×5 cm. Pre zvýraznenie chuti môžeme grilážky posypať maldonskou soľou.
Verím, že tento recept zvládnete bez problémov a stane sa z neho váš tradičný vianočný zákusok. Prajem vám príjemné sviatky a hlavne pokoj a pohodu pri pečení a tvorení zákuskov.
Komentovať