Moderné cukrárky čoraz častejšie skúšajú obohatiť recepty o netradičné suroviny a nové kombinácie chutí. Medzi najväčšie trendy patrí zelenina v zákuskoch. Ja som veľkou milovníčkou pečenia a taktiež rada experimentujem s receptami. Takmer každý tradičný koláč vždy prispôsobím novým trendom. Veľmi dobré skúsenosti mám s pridávaním niektorých druhov zeleniny do sladkých dobrôt. Dokážu dodať domácim zákuskom nenahraditeľnú sladkosť, šťavnatosť a farbu.
Najviac sa mi zatiaľ osvedčila tekvica hokkaido. Obsahuje až 90 % vody a vysoké percento vlákniny, vďaka čomu je vhodná na použitie do kysnutého, treného, piškótového cesta alebo do cheesecaku. Pyré z tejto príjemne sladkej a sýto oranžovej tekvice dodá tradičnému koláču špecifickú sladkosť a nový vzhľad. Ani najžltšie domáce vajíčka nedokážu zafarbiť cesto tak, ako tekvica hokkaido.
U nás nesmie cez víkend chýbať kysnuté sladké pečivo. Zopár rokov som robila kysnuté koláče podľa tradičnej receptúry a upečené záviny, buchty či škoricové osie hniezda chutili každému v rodine. Začiatkom tohtoročnej jesene som vyskúšala pridať do kysnutého cesta domáce tekvicové pyré z hokkaido, chuť a farba boli očarujúce. Potvrdila mi to aj moja babka, odborníčka na kysnuté cesto, keď povedala, že krajšie a hebkejšie nikdy neurobila a nejedla.
Vyskúšala som zapracovať do cesta už aj cviklu, cuketu a mrkvu. Mrkva, dokáže svojou prirodzenou sladkosťou nahradiť cukor a šťavnatosťou zvláčniť bábovku, muffiny, mrkvové taštičky so slivkovým lekvárom, tortu či hrnčekový koláč. Mrkva sa do cesta pridáva surová a najemno nastrúhaná. Tradičné mrkvové koláče, ktoré sa pečú už niekoľko rokov, nevyjdú z módy. Avšak, z vlastných skúseností môžem potvrdiť, že sú chutnejšie a štýlovejšie s pekanovými orechmi, mascarpone krémom či šľahanou ganážou z bielej čokolády.
Cuketa je ďalšou zeleninou, ktorá si našla miesto v dezertoch. Je všestranná a môže sa pridať do perníka, muffinov a dokonca aj brownies. Dodáva šťavnatosť a jemnosť, pričom takmer nie je cítiť jej chuť. Kombinuje sa s kakaom, škoricou či orechmi. Cuketu, rovnako ako mrkvu, nemusíte vopred predvariť.
Červená repa sa považuje za hviezdu moderných dezertov. Dodáva zákuskom nádhernú farbu a výraznú chuť. Navyše, cvikla je bohatá na antioxidanty a pomáha pri detoxikácii organizmu. Cviklové brownies, cupcaky alebo čokoládový hrnčekový koláč sú nielen chutné, ale aj vizuálne pôsobivé. Ak máte radi svieže koláče, skúste podobne ako ja, pridať do cesta mrazené alebo čerstvé ovocie. Milovníkom krémových koláčov odporúčam na vrch pridať malinový či višňový krém.
Premýšľate, čo by ste najbližšie upiekli? Práve jesenný čas je skvelá príležitosť dať sezónnej zelenine sladký nádych. Ak máte dilemu, akým zeleninovým koláčom ohúriť blízkych, odporúčam vám upiecť si spoločne so mnou tekvicový cheesecake. Videorecept nájdete na instagramovom profile televízie Mediálka.
Autorka: Etela Vargová
Komentovať