Jesenné obdobie čochvíľa vystrieda zima, to znamená, že aj obdobie hrušiek, hrozna či jabĺk sa končí. Jablká však aj naďalej nájdeme v obchodných reťazcoch či u nás doma zazimované z vlastných sadov. Tak to máme my doma. Keďže máme k dispozícii záhradu, máme tú možnosť si vypestovať vlastné jablká. No ale čo s nimi, ak je ich už veľa?
Jablkový závin je asi ten najklasickejší zákusok, ktorý môžeme poznať od babky. V dnešnej dobe je už populárne piecť štrúdle z lístkového cesta, no nad kysnuté cesto to nemá. Ja otváram zošit s receptami od svojej babky a v ňom nájdem všetko, čo potrebujem.
Budeme potrebovať:
– 1 kg polohrubej múky
– 1,2 l mlieka
– 10 dkg droždia
– 2 vajíčka
– 2 dcl oleja
– 3 lyžice cukru
– 1 kávová lyžička soli
Postup: Mlieko si zohrejeme, tak aby bolo vlažné, pridáme k nemu droždie a cukor. Všetky ostatné suroviny si zmiešame spolu v miske a nakoniec k nim pridáme aj kvások z mlieka, cukru a droždia. Cesto vymiesime a necháme kysnúť aspoň hodinu. Po vykysnutí si cestá rozdelíme na bochníčky a už len rozvaľkáme, natrieme olejom a plníme nastrúhanými jablkami. Tie si predtým ochutíme škoricou a škoricovým cukrom. Následne cesto zatočíme a potrieme vajíčkom. Pečieme do zlatista.
Mojím najobľúbenejším využitím jabĺk je usušiť si ich. Je to skvelý snack, ktorý v dnešnej dobe nájdete aj v obchodoch, no niet nad domácky usušené jablká, ktorých si viete spraviť na kilá. Usušiť jablká si viete na akomkoľvek horúcom mieste. Jablká je potrebné si len nakrájať a porozkladať na nejaký podnos. Za mňa je toto ideálny snack, keď sa snažíte stravovať zdravšie, či počas zimy na večery strávené pri filme napríklad.
Ďalším mojim must have sú opražené jablká, ktoré si následne pridávam, či už do kaše alebo do müsli s jogurtom. Takisto dobrý snack či skvelý tip na raňajky. Jablká si v tomto prípade nakrájam na kocky a opražím na masle. Keď začínajú jablká mäknúť, pridávam k nim škoricu a škoricový cukor. Potrebujete len biely či ochutený jogurt a müsli. Túto časť si následne zasypete opraženými jablkami. V prípade kaše je skvelou kombináciou kaša z ovsených vločiek uvarená v mlieku, do ktorej ešte za horúca pridáme horkú čokoládu. Následne takisto zasypeme opraženými jablkami a na svete máme ďalší skvelý tip na teplé raňajky počas zimy.
Autorka: Simona Peložatová
Komentovať