Recepty

Jablká vieme spracovať rôznymi spôsobmi

Zber jabĺk (Zdroj: Autorka)
Jesenné obdobie čochvíľa vystrieda zima, to znamená, že aj obdobie hrušiek, hrozna či jabĺk sa končí. Jablká však aj naďalej nájdeme v obchodných reťazcoch či u nás doma zazimované z vlastných sadov. Tak to máme my doma. Keďže máme k dispozícii záhradu, máme tú možnosť si vypestovať vlastné jablká. No ale čo s nimi, ak je ich už veľa?
Jablkový závin  je asi ten najklasickejší zákusok, ktorý môžeme poznať od babky. V dnešnej dobe je už populárne piecť štrúdle z lístkového cesta, no nad kysnuté cesto to nemá. Ja otváram zošit s receptami od svojej babky a v ňom nájdem všetko, čo potrebujem.
Budeme potrebovať:
– 1 kg polohrubej múky
– 1,2 l mlieka
– 10 dkg droždia
– 2 vajíčka
– 2 dcl oleja
– 3 lyžice cukru
– 1 kávová lyžička soli
Postup: Mlieko si zohrejeme, tak aby bolo vlažné, pridáme k nemu droždie a cukor. Všetky ostatné suroviny si zmiešame spolu v miske a nakoniec k nim pridáme aj kvások z mlieka, cukru a droždia. Cesto vymiesime a necháme kysnúť aspoň hodinu. Po vykysnutí si cestá rozdelíme na bochníčky a už len rozvaľkáme, natrieme olejom a plníme nastrúhanými jablkami. Tie si predtým ochutíme škoricou a škoricovým cukrom. Následne cesto zatočíme a potrieme vajíčkom. Pečieme do zlatista. 
Kniha receptov od babky (Zdroj: autorka).
Hotový jablkový závin (Zdroj: autorka).

Mojím najobľúbenejším využitím jabĺk je usušiť si ich. Je to skvelý snack, ktorý v dnešnej dobe nájdete aj v obchodoch, no niet nad domácky usušené jablká, ktorých si viete spraviť na kilá. Usušiť jablká si viete na akomkoľvek horúcom mieste. Jablká je potrebné si len nakrájať a porozkladať na nejaký podnos. Za mňa je toto ideálny snack, keď sa snažíte stravovať zdravšie, či počas zimy na večery strávené pri filme napríklad.

Sušené jablká (Zdroj: autorka).

 

Autorka: Simona Peložatová 

Mediálne štúdiá

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *