Pri nedávnej návšteve Veľkej Británie som ochutnal aj niektoré tradičné jedlá. Najviac mi ulahodilo jacket potato, ktoré predávajú v pouličných stánkoch na každom rohu ako fast food. Je to pečený zemiak v šupke s maslom, syrom a s rôznym druhom príloh. Najtradičnejšie sú jacket potato s fazuľou a syrom alebo s tuniakom, ale môžete si vybrať aj s chicken curry omáčkou alebo, pre mňa najobľúbenejšou, bolonskou omáčkou. Dúfam, že vás navnadím a počas čítania receptu vyhladnete natoľko, že si túto britskú pochúťku vyskúšate pripraviť aj sami.
Vedeli ste že: Jacket potato bolo v 19. storočí jedným z najpopulárnejších jedál? V londýnskych uliciach sa denne predalo odhadom až vyše 10 ton tejto pochúťky, a to najmä na jeseň a v zime.
Ingrediencie:
- 1 plechovka lúpaných paradajok
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 5 zemiakov
- maslo
- syr
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- rozmarín
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Pečené zemiaky:
Zemiaky pomocou kuchynskej hubky poriadne očistíme, ochutíme čiernym korením a soľou, pridáme olivový olej a po jednom zabalíme do alobalu. Dáme na pekáč do rúry rozohriatej na 200 ̊C a pečieme zhruba 45 – 60 minút, domäkka podľa veľkosti zemiakov. Na záver môžete alobalové balíčky rozbaliť a nechať piecť zemiaky ešte 10 minút, aby bola šupka zemiakov chrumkavejšia. Zemiaky si však môžete uvariť aj vo vriacej vode, avšak pečené chutia omnoho lepšie. 🙂
Bolonská omáčka:
Do rozohriateho hrnca pridáme olivový olej a restujeme bravčové mäso, ktoré ochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a restujeme spolu s mäsom približne 5 – 7 minút. Potom do hrnca nalejeme plechovku lúpaných paradajok, pridáme rozmarín a poprípade dochutíme. Spolu všetko varíme pod pokrievkou asi 30 minút, kým omáčka trochu nezhustne. Na záver nezabudnite vybrať rozmarín z omáčky.
Servírovanie:
Na tanier dáme jeden zemiak, narežeme ho do kríža a stred zemiaka jemne popučíme vidličkou, aby sa viac otvoril. Takto narezaný zemiak osolíme, pridáme naň plátok masla a posypeme ho nastrúhaným syrom. Na vrch nalejeme bolonskú omáčku, dochutíme nastrúhaným syrom a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť. 🙂
Komentovať