„Anyone can cook,“ to je motto šéfkuchára Gusteaua z rozprávky Ratatouille, ale aj názov novej série článkov s jednoduchými a chutnými receptmi, ktoré si dokáže navariť naozaj každý. Dnes vám ukážem, ako si pripraviť špagety s paradajkovou omáčkou.
Ingrediencie:
- paradajky (môžu byť aj lúpané v plechovke)
- špagety
- olivy
- mozarella
- bazalka
- maslo
- cibuľa
- cesnak
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Špagety:
Najprv dáme uvariť vodu do väčšieho hrnca a počkáme, kým voda nezačne vrieť. Do vriacej vody pridáme špagety, lyžicu olivového oleja, trošku soli a premiešame. Špagety varte vo vriacej vode podľa údaju na obale, približne 8 – 10 minút. Po ochutnaní by mali byť špagety na okraji mäkké a v strede trochu tuhšie. Špagety scedíme, dáme späť do hrnca a pridáme trošku masla.
Omáčka:
Na rozohriatu panvicu pridáme olivový olej, nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Chvíľu pražíme, avšak dávajte pozor, aby vám cibuľa neprihorela, inak bude omáčka horká. Následne pridáme nakrájané paradajky (môžete ich predtým aj olúpať tak, že jemne narežete šupku okolo paradajky a dáte na chvíľu do vriacej vody), ale môžu byť aj lúpané z konzervy a varíme asi 10 minút na miernom ohni, kým sa paradajky trošku nerozvaria. Dochutíme soľou a čiernym korením.
Kým sa omáčka uvarí, nadrobno si nasekáme olivy, mozarellu a bazalku. Uvarenú omáčku vylejeme do hrnca so špagetami, pridáme zvyšné ingrediencie a všetko spolu zmiešame. Ak ste naozaj hladní alebo vám chýba viac bielkovín v strave, môžete si k pripraveným špagetám opiecť menšie kúsky kuracích pŕs na prírodno (narežete kuracie prsia na menšie kúsky, okoreníte a pečiete z oboch strán na troche olivového oleja). Na záver jedlo ozdobíme čerstvou bazalkou a môžeme ho podávať.
Dobrú chuť. 🙂
Komentovať