Skúškové obdobie je v plnom prúde a s ním okrem tisícok papierov s poznámkami aj nekonečný stres. Niektorí študenti ho zvládajú úplne v pohode, ďalší majú žalúdok ako vo zveráku a nedokážu do seba dostať ani pohár vody. Ak patríte k tej druhej skupine ľudí, asi vám už niekto povedal, že ak stresom vypäté nervy balamutíte iba cukrom zo sladkostí a litrami kávy, robíte veľkú chybu.
Čokoláda je skvelá vec, o tom niet pochýb. Stačí jediný kúsok, ktorý sa vám pomaly roztápa na jazyku, a aj tie najabstraktnejšie vysvetlenia pojmov vyzerajú akosi ľahšie. Skúškové robí z každej cukrovinky príležitostný „vitamín“, ktorého je zrazu akútny nedostatok. Z pocitu náhleho zaplavenia endorfínmi sa tak z malej kocky pomaly stáva menší pásik, potom polovica a napokon je obeťou celá tabuľka. Lenže, čo s tými ďalšími poučkami, ktoré sa na vás tak škodoradostne vyškierajú?
Nie, salónky z vianočného stromčeka teraz určite nechajte v špajze. 🙂
Cukrom ľahko oklamete nervy, žalúdok sa však len tak ľahko nedá. Už o malú chvíľu vám bude pripomínať, že ste opäť hladní. Jednoduchý cukor zo sušienok či cukríkov vám totiž dodá energiu len na krátky čas. Aj dobrá nálada sa skôr či neskôr vytratí, veď si len spomeňte, koľko sa toho ešte musíte naučiť. Myslenie študenta sa počas skúškového riadi jednoduchou, no chybnou rovnicou – čím viac informácií dostávam do mozgu, tým viac cukru potrebujem. Stavte preto počas skúšok na zdravšie verzie sladkostí.
Pri veľkom psychickom vypätí odborníci odporúčajú jesť potraviny, ktoré vás zásobia vitamínmi a energiou. Pred skúškami je teda vhodné jesť najmä orechy, banány, hrozienka či iné sušené ovocie. Samozrejmosťou je i čerstvé ovocie a zelenina. Výborné sú aj mliečne výrobky, ktoré vám dodajú vápnik, ryby bohaté na vitamín B, ovsené vločky obsahujúce vlákninu na dobré trávenie a med, ktorý má upokojujúce a antibakteriálne účinky. Citrusové plody tiež urobia svoje, vitamín C totiž údajne pomáha v boji proti stresu.
Ak sa vám nedarí zaspať, lebo vás po nociach mátajú filozofické smery 20. storočia, vyskúšajte pred spaním vypiť pohár mlieka alebo si urobte čaj z medovky, harmančeka či levandule. Tie upokoja myseľ a pomôžu vám lepšie spať.
Ak sa predsa len za žiadnu cenu nechcete vzdať čokolády, urobte si skvelé domáce fondue!
Postup je veľmi jednoduchý. Najprv si do menšieho hrnca nasekajte čokoládu na menšie kúsky a roztopte ju. Na malé kúsky si pokrájajte aj čerstvé ovocie podľa chuti. Môžu to byť jablká, mandarínky, pomaranče, banány alebo ananás. Čokoládu si vyberte podľa chuti, odporúča sa však najmä táká, ktorá obsahuje čo najvyššie percento kakaa. Môžete ju ochutiť škoricou alebo nastrúhanou pomarančovou kôrou. Ovocie si potom jednoducho napichujte na špáradlá a namáčajte do čokolády. Horúca čokoláda vám v izbe vyčaruje krásnu vôňu, ktorá vás povzbudí a budete sa cítiť príjemne. A čerstvé ovocie vám spoľahlivo vyrovná hladinu cukru.
Okrem toho, počas učenia i popri čakaní na skúšku nezabudnite dodržiavať pitný režim a majte pri sebe stále fľašu s vodou a niečo malé na zahryznutie.
Želám vám, aby ste januárové skúšky zvládli úspešne, bez stresu a v čo najväčšej pohode. 🙂
Komentovať