Lifestyle Rozhovory

Keď sa z vášne stane zamestnanie

Odolať im je nemožné (Foto: archív Zuzky Forraiovej)

Chrumkavé pralinky, plnené tyčinky, lízanky alebo radšej tabuľková klasika? Nech už sú vaše preferencie akékoľvek, určite mi dá každý správny čokomilovník za pravdu, že deň bez čokolády nie je tým pravým kakaovým, a preto som si jednoducho nemohla nechať ujsť ochutnávku božských praliniek plných fantastických náplní, ktoré vo štvrtok 20. októbra rozvoniavali v priestoroch prešovskej Čukolády.

Pokrm pre bohov a slasť pre oči, presne také sú pralinky spoločnosti Forra čokoláda (Foto: archív Zuzky Forraiovej)
Pokrm pre bohov a slasť pre oči, presne také sú pralinky spoločnosti Forra čokoláda
(Foto: archív Zuzky Forraiovej)

Úsmev sladký, žiadne vrásky, čokoládu kúzli z lásky. Rada vám ju ponúkne, bez umelých prísad je. Odolávať sa jej nedá, skvelú príchuť skvelá strieda… Jej príprava je však vedou a hotovou alchýmiou, o čom ma presvedčila šikovná tvorkyňa Zuzka Forraiová, ktorá v januári tohto roku pretavila svoj talent a vášeň pre čokoládu aj do podnikateľských aktivít, keď spoločne s bratom Matúšom začala vyrábať a distribuovať svoje produkty pod názvom Forra čokoláda.

Čo všetko sa skrýva pod týmto názvom ako aj to, prečo sú tieto sladkosti také výnimočné, ochotne porozprávala „čokoládová kráľovná“ Zuzka, ktorá odpovedala na všetky moje zvedavé otázky.

Sympatickí súrodenci Zuzka a Matúš vás presvedčia o tom, že čokoholizmus nie je hriech  (Foto: archív Zuzky Forraiovej)
Sympatickí súrodenci Zuzka a Matúš vás presvedčia o tom, že čokoholizmus nie je hriech 🙂
(Foto: archív Zuzky Forraiovej)

Forra čokoláda je pomerne novou značkou, prečo ste sa rozhodli podnikať práve takýmto spôsobom?

Vždy ma veľmi bavilo experimentovanie s rozličnými chuťami a vyrábanie vlastných, originálnych plniek, ktoré by vytvárali v spojení s čokoládou harmonický celok. Dalo by sa povedať, že to bol taký môj koníček, ktorý som nedávno, spolu s mojím bratom Matúšom, pretavila aj do práce. Na trhu pôsobíme síce len krátko (od začiatku tohto roka), sme však mladými výrobcami s veľkou vášňou pre výrobu čokoládových produktov, špeciálne tých plnených.

V čom vidíte výnimočnosť svojich produktov?

Všetky naše produkty sú vyrábané ručne, výlučne z čerstvých surovín a sú pripravované podľa mojich vlastných receptúr, bez akýchkoľvek konzervantov, umelých farbív, zvýrazňovačov chuti a podobne. Pri výrobe používam kvalitné suroviny, akými je živočíšne maslo a smotana. Čo sa týka náplní, snažím sa vyhýbať klasickému rafinovanému cukru a nahrádzať ho zdravšími alternatívami.

Čo všetko ponúkate pre maškrtné jazýčky?

V našej ponuke môžete nájsť plnené pralinky, lízanky, 60-gramové tabuľkové čokoládky s rôznymi posypmi, ako aj 30-gramové plnené tyčinky. Taktiež vyrábame aj na objednávku, na rôzne príležitosti, akými sú svadby, firemné akcie atď., pričom sa snažíme zohľadniť individuálne požiadavky našich zákazníkov.

Podľa čoho vyberáte rôzne variácie surovín?

Rôzne variácie vyberám podľa samotnej chuti ingrediencie, pretože nie každá surovina sa hodí do všetkých typov čokolády. Napríklad taký kardamóm (nie kardamón 🙂 ) sa skvelo hodí k horkej čokoláde, no v bielej si ho predstaviť neviem.

Ako vznikajú nové príchute?

Vždy je to proces tvorby, ktorý pozostáva z niekoľkých pokusov, pretože na prvý šup dobrú, chuťovo vyváženú plnku nespravíte. Ak mám jeden zo svojich inšpiratívnych dní a som plná tvorivej energie, tak to ide celkom rýchlo. Horšie je, keď potrebujete rýchlo vytvoriť nejakú novú náplň na zákazku, vtedy to ide občas ťažko.

Na záver si neodpustím zákernú otázku: Ktorá príchuť, prípadne kombinácia je Vašou najobľúbenejšou?

Ťažko povedať, pretože vyrábam len také kombinácie, ktoré mi chutia, ale veľmi sa teším z ružovej plnky, ktorá je zložená zo stopercentnej kvetovej vody a je prírodne ochutená. Je mojou obľúbenou asi preto, že som vždy snívala o nejakej neobyčajnej chuti a ružová vyšla úplne podľa mojich predstáv. Za svoju chuťovú topku však pokladám badiánovú príchuť, ktorá vznikla v pomerne krátkom čase, ako keby mi bola vnuknutá odniekadiaľ zhora. (úsmev)

Rýchlo ešte jedna spoločná fotka a potom „šupho“ do maškrtenia :D (Foto: Tomáš Telepák)
Rýchlo ešte jedna spoločná fotka a potom „šupho“ do maškrtenia 😀
(Foto: Tomáš Telepák)

Keďže žiadna dobrá ochutnávka sa nezaobíde bez spokojných ochutnávačov, zaujímal ma aj názor návštevníkov na okulahodiace pralinky. Veľmi ochotne a energicky mi odpovedala maminka Stanka, ktorej ochutnávať pomáhali aj dve ratolesti – dvojročný Tomáško a päťročná Baška: „Hm, práve som dojedla výbornú horkú čokoládu s kokosom a musím povedať, že to bolo hotové chrumkavé potešenie. Z toho, čo som ochutnala mi veľmi ulahodila aj príchuť čiernych ríbezlí v mliečnej čokoláde, pri ktorej sa mi vrátili spomienky na detstvo, keď moja mama varievala sirup z čiernych ríbezlí – úplne vynikajúca chuť.“

Samozrejme, ja som nielen spovedala, ale aj vo veľkom ochutnávala, a preto všetkým milovníkom čokolády, ktorí hľadajú niečo špeciálne, prípadne chcú urobiť radosť svojim blízkym, môžem tieto sladkosti len vrelo odporúčať. Mojím osobným favoritom bolo čokoládové truffles s kardamómovou príchuťou.

Pralinky vám zabalia do takýchto krásnych škatuliek (Foto: archív Zuzky Forraiovej)
Pralinky vám zabalia do takýchto krásnych škatuliek (Foto: archív Zuzky Forraiovej)

Verím, že som vás, milí „čokozávisláci“, dostatočne vyprovokovala a máte takú obrovskú chuť na kvalitnú dávku, že čo najskôr si drobné dobroty podľa vlastnej chuti zaobstaráte.

 

Simona Antolová

Som študentkou piateho ročníka mediálnych štúdií v Prešove. Vo voľnom čase rada varím, pečiem, čítam (hlavne Unipo-press :) ) a vybehnem niekam do prírody.

1 Komentár

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Ak niekto ochutná túto čokoládu, inú už chcieť nebude! Nevedela som si
    vybrať, ktorá príchuť mi chutí najviac. Každá z nich je jedinečná. Avšak levanduľa
    a ruža sú výnimočné. Držím týmto dvom skvelým, šikovným ľuďom palce! 🙂