Lifestyle

Nebuďte bábovky, upečte si bábovku

Bábovka patrí medzi najobľúbenejšie jesenné dezerty (Foto: Lenka Novotná)

Čo v novembri dokáže potešiť viac ako šálka napenenej kávy alebo horúceho čaju s medom? Asi už len dobrá kniha, huňaté ponožky a nejaké to voľno navyše. K chvíľke oddychu však nesmie chýbať niečo chutné, sladké, voňavé a navyše pripomínajúce detstvo u babičky. Správne, reč je o bábovke.

Keďže bábovka patrí medzi typické jesenné dobroty, každý z vás ju už určite jedol aspoň tisíckrát. Ale zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, ako vlastne bábovka vznikla? Určite nikoho neprekvapí, k spomeniem Francúzsko. Francúzi totiž nedajú dopustiť na to, že bábovku vymysleli práve oni. K ich presvedčeniu sa viaže legenda o troch kráľoch, ktorí sa po ceste z Betlehema zastavili odpočinúť si na východe Francúzska, teda v dnešnom Alsasku. Ako uvádza slovenský portál travelpotpourri.net: „Domáci obyvatelia im na znak vďaky upiekli koláč, ktorý položili na turban jedného z kráľov.“ Tak vraj vznikla typická bábovková forma. Možno je na tom niečo pravdy, lebo ako som sa dočítala ďalej, v alsaskej dedinke Ribeauvillé sa na túto počesť koná každý rok v júni bábovkový festival.

Vy však do júna určite čakať nemusíte. Bábovku z Unipo Pressu hravo zvládnete aj hneď.

Dvojfarebná bábovka

Na francúzsko-slovenskú jesennú bábovku budete potrebovať:

  • 5 vajíčok,
  • 200 g práškového cukru,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • 200 g polohrubej múky,
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva,
  • 1 dcl slnečnicového oleja,
  • 1 dcl vody,
  • 2 lyžice kakaa,
  • oriešky.

Začnite tým, že oddelíte žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešajte s práškovým a vanilínovým cukrom do peny. Tomuto kroku venujte obzvlášť veľkú pozornosť a dôkladne miešajte, aj keď vás po chvíli bude pobolievať ruka. 🙂 Stojí to za to, lebo inak by vám bábovka pri pečení „spadla“ a vôbec by nevyrástla. Do žĺtkovo-cukrovej peny pridajte olej a opatrne zamiešajte, aby sa so zmesou spojil. Prilejte vodu a opäť zamiešajte. Potom prisypte múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Bielky v druhej mise vyšľahajte na tuhý sneh. Sneh potom pridajte do cesta a opatrne zľahka zamiešajte, aby cesto zostalo nadýchané. Podľa chuti môžete pridať aj nasekané vlašské orechy. Z hotového cesta odlejte približne polovicu do menšej misky, pridajte doň 2 lyžice kakaa a zamiešajte.

Do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy nalejte najprv kakaové cesto a uhlaďte ho. Naň nalejte svetlé cesto a povrch opäť uhlaďte. Takto pripravenú bábovku vložte do rúry a pečte približne 40 minút pri teplote 185 ˚C. Či je bábovka už upečená, zistíte zapichnutím drevenej špajle do jej stredu. Bábovka je hotová vtedy, ak na špajli po vybratí z bábovky nezostanú žiadne zvyšky cesta. Ešte teplú bábovku opatrne vyklopte z formy a nechajte vychladnúť. Pred podávaním ju môžete ozdobiť práškovým cukrom alebo roztopenou čokoládou. Ak sa vám to však aj tak bude máliť, môžete si k nej na tanierik naložiť aj kopček vanilkovej zmrzliny. 😉

Dobrú chuť! 🙂

Lenka Novotná

Som študentkou mediálnych štúdií, milovníčkou hudby, autobiografií a francúzskej kultúry. Okrem toho mám rada vôňu čerstvo upečených domácich koláčikov. Ak ste sa teda práve začítali do článkov na stránke Unipo Press, verte, že najlepšie sa vám bude čítať vtedy, keď si k šálke kávy alebo čaju vychutnáte aj niektorú z mojich sladkých dobrôt. ;)

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *