Časté používanie antibiotík, nezdravý životný štýl, nedostatok spánku a stres môžu byť pre študenta viac na škodu ako na osoh. Jedlá zo surovej zeleniny sú najlepšie na doplnenie energie, očistu organizmu a využitie enzýmov, ktoré sa tepelnou úpravou ničia.
Zelenina, a hlavne konzumácia špenátu, sa nám mnohým spája so zážitkami zo školskej jedálne. No rozmanitosť je základom správnej výživy. Žiadna zelenina neobsahuje všetky potrebné vitamíny. Šaláty sú pre svoju rýchlu prípravu a mix surovín ideálnou voľbou. Podávajú sa ako predjedlo, hlavné jedlo alebo ako dezert. Pridávanie pár kvapiek oleja alebo vody do šalátov má svoj opodstatnený význam. Vitamíny sa rozpúšťajú nielen vo vode (vitamín B a C), ale aj v tukoch (vitamíny D, E, K a A). Na inšpiráciu prikladáme dva jednoduché recepty.
Šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
- olej,
- cibuľu,
- kuracie prsia,
- biely jogurt alebo kyslú smotanu,
- kukuricu,
- ľadový šalát,
- kyslú uhorku,
- kečup,
- korenie.
Do menšieho hrnca dáme olej a necháme opražiť cibuľku. Pridáme kuracie prsia pokrájané na kocky, okoreníme, podlejeme vodou a necháme podusiť. Vychladené mäso vložíme do veľkej misky a zmiešame s kečupom. Ľadový šalát si natrháme na menšie kúsky. Kyslú uhorku nakrájame na malé plátky a spolu so zvyškom surovín premiešame v miske.
Bojovník proti mnohým chorobám
Potrebujeme:
- 2 kusy stredne veľkej cvikly,
- 3 jablká,
- zeler,
- vlašské orechy,
- citrónovú šťavu.
Cviklu, jablká a zeler nastrúhame na hrubé rezance. Keď niekto nemá rád zeler, môže ho nahradiť feniklom. Pridáme za hrsť nahrubo posekaných vlašských orechov. Množstvo jednotlivých surovín si prispôsobujeme podľa vlastnej chuti. Všetko dobre premiešame.
Komentovať