Čo v novembri dokáže potešiť viac ako šálka napenenej kávy alebo horúceho čaju s medom? Asi už len dobrá kniha, huňaté ponožky a nejaké to voľno navyše. K chvíľke oddychu však nesmie chýbať niečo chutné, sladké, voňavé a navyše pripomínajúce detstvo u babičky. Správne, reč je o bábovke.
Keďže bábovka patrí medzi typické jesenné dobroty, každý z vás ju už určite jedol aspoň tisíckrát. Ale zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, ako vlastne bábovka vznikla? Určite nikoho neprekvapí, k spomeniem Francúzsko. Francúzi totiž nedajú dopustiť na to, že bábovku vymysleli práve oni. K ich presvedčeniu sa viaže legenda o troch kráľoch, ktorí sa po ceste z Betlehema zastavili odpočinúť si na východe Francúzska, teda v dnešnom Alsasku. Ako uvádza slovenský portál travelpotpourri.net: „Domáci obyvatelia im na znak vďaky upiekli koláč, ktorý položili na turban jedného z kráľov.“ Tak vraj vznikla typická bábovková forma. Možno je na tom niečo pravdy, lebo ako som sa dočítala ďalej, v alsaskej dedinke Ribeauvillé sa na túto počesť koná každý rok v júni bábovkový festival.
Vy však do júna určite čakať nemusíte. Bábovku z Unipo Pressu hravo zvládnete aj hneď.
Dvojfarebná bábovka
Na francúzsko-slovenskú jesennú bábovku budete potrebovať:
- 5 vajíčok,
- 200 g práškového cukru,
- 1 balíček vanilínového cukru,
- 200 g polohrubej múky,
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva,
- 1 dcl slnečnicového oleja,
- 1 dcl vody,
- 2 lyžice kakaa,
- oriešky.
Začnite tým, že oddelíte žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešajte s práškovým a vanilínovým cukrom do peny. Tomuto kroku venujte obzvlášť veľkú pozornosť a dôkladne miešajte, aj keď vás po chvíli bude pobolievať ruka. 🙂 Stojí to za to, lebo inak by vám bábovka pri pečení „spadla“ a vôbec by nevyrástla. Do žĺtkovo-cukrovej peny pridajte olej a opatrne zamiešajte, aby sa so zmesou spojil. Prilejte vodu a opäť zamiešajte. Potom prisypte múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Bielky v druhej mise vyšľahajte na tuhý sneh. Sneh potom pridajte do cesta a opatrne zľahka zamiešajte, aby cesto zostalo nadýchané. Podľa chuti môžete pridať aj nasekané vlašské orechy. Z hotového cesta odlejte približne polovicu do menšej misky, pridajte doň 2 lyžice kakaa a zamiešajte.
Do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy nalejte najprv kakaové cesto a uhlaďte ho. Naň nalejte svetlé cesto a povrch opäť uhlaďte. Takto pripravenú bábovku vložte do rúry a pečte približne 40 minút pri teplote 185 ˚C. Či je bábovka už upečená, zistíte zapichnutím drevenej špajle do jej stredu. Bábovka je hotová vtedy, ak na špajli po vybratí z bábovky nezostanú žiadne zvyšky cesta. Ešte teplú bábovku opatrne vyklopte z formy a nechajte vychladnúť. Pred podávaním ju môžete ozdobiť práškovým cukrom alebo roztopenou čokoládou. Ak sa vám to však aj tak bude máliť, môžete si k nej na tanierik naložiť aj kopček vanilkovej zmrzliny. 😉
Dobrú chuť! 🙂
Komentovať