Jednou z najväčších jesenných slávností v Európe je nemecký ľudový festival Oktoberfest. Do Mníchova každoročne prichádzajú tisíce turistov, aby si vypili pivo, nadviazali nové priateľstvá a zabavili sa.
Kedy a kde sa koná Oktoberfest?
Pivný festival sa koná v Mníchove, hlavnom meste Bavorska, v druhej polovici septembra. Trvá dva týždne a zvyčajne sa končí prvú októbrovú nedeľu. V roku 2024 sa konal v Mníchove od 21. septembra do 6. októbra. Festival sa tradične koná na Theresienwiese („Tereziánskej lúke“) v centre hlavného mesta, neďaleko hlavnej železničnej stanice. Lúka má rozlohu približne 26 hektárov. Oktoberfest organizuje mestská správa Mníchova. Tá povoľuje účasť na festivale len mníchovským pivovarom, ktoré varia špeciálny Oktoberfestbier (pivo Oktoberfest) s obsahom alkoholu 5,8 – 6,3 %. Litrový krčah piva (Mass) na podujatí zvyčajne stojí niečo vyše 12 eur. Každoročne ho navštívi približne 6 miliónov návštevníkov, nielen z rôznych častí Bavorska, ale aj z celého Nemecka a iných krajín.
História festivalu
Oktoberfest sa prvýkrát konal 12. októbra 1810 na počesť svadby princa Ľudovíta (budúceho kráľa Ľudovíta I.) a princeznej Terézie Sasko-Hildburghauskej. Na oslavu ich svadby boli pozvaní všetci obyvatelia Mníchova. Na počesť svadby sa 17. októbra konali aj konské dostihy. Z tohto dôvodu rôzne zdroje uvádzajú rôzne dátumy prvého Oktoberfestu (12. a 17. októbra). Oslava sa konala na lúkach, ktoré boli na počesť nevesty pomenované Theresienwiese. Otec princa, bavorský kráľ Maximilián I., nariadil, aby sa takéto slávnosti konali každoročne.
Program festivalu
Samotný festival sa začína sprievodom majiteľov stánkov, ktorí nesú sudy s pivom na hlavné námestie. Sú oblečení v tradičných bavorských krojoch a jazdia v kolóne na vyzdobených vozoch s koňmi. V ten deň presne o 12.00 hod. primátor Mníchova (v Nemecku sa jeho funkcia nazýva burgomaster) dreveným kladivom zatĺka kohútik do jedného z 200-litrových sudov, po čom vysloví vytúženú frázu: „O’zapft is!“ („Odklopené“). Otvorenie prvého suda je signálom pre majiteľov stánkov, že sa môže nalievať pivo. Týmto momentom sa začínajú hlučné slávnosti.
V rámci druhého dňa Oktoberfestu sa o 10.00 hod. začne sprievod masiek. Kolóna sa presúva od sochy Maximiliána II. v centre Mníchova na Tereziánske námestie. Sprievod vedie Munchner Kindi (mníchovské dieťa), dievča v čierno-žltom odeve. Ide o symbol mesta, ktorý je vyobrazený na mníchovskom erbe.
V druhú nedeľu Oktoberfestu, sa v centre Theresienwiese pri bronzovej soche Bavaria koná koncert s účasťou 300 hudobníkov. Hrajú sa ľudové piesne a populárne melódie. Festival sa končí v prvú októbrovú nedeľu, pri soche Bavaria sa zoradí 60 delostrelcov v historických odevoch a vystrelia do vzduchu. No vystúpi aj dychový orchester. Na záver zaznie regionálna hymna.
Jedlo a nápoje na festivale
Oktoberfest láka návštevníkov rôznymi spôsobmi: históriou, karnevalovým sprievodom, atrakciami. Hlavným atribútom podujatia však zostáva pivo a tradičné bavorské jedlo. Na festivale sa pivo varí v súlade so „zákonom o čistote piva“ z roku 1516, podľa ktorého môžu pivovarníci používať len niekoľko zložiek: chmeľ a jeho výťažky, sladový jačmeň, vodu a droždie. Žiadny cukor, zvýrazňovače chuti, enzýmy či konzervačné látky.
Jedlá v Bavorsku sú vždy chutné a sýte. Každý stánok počas Oktoberfestu ponúka najznámejšie bavorské špeciality a občerstvenie. Najobľúbenejším jedlom sú klobásy, grilované kurča, pečené bravčové koleno, pokryté zlatistou chrumkavou kôrkou, zvyčajne podávané s dusenou kapustou. Charakteristickým znakom festivalu sú veľké praclíky z drožďového cesta posypané hrubou soľou (majú chrumkavú kôrku a mäkkú náplň). Okrem toho by ste mali ochutnať predjedlo „Obatzda“, ktoré sa pripravuje z vyzretého syra Camembert alebo Brie s maslom, tmavým pivom, cibuľou a paprikou.
Komentovať