Skúškové obdobie sa pomaly chýli ku koncu, a tak je čas sa trochu odreagovať. Kým sa začne letný semester, treba načerpať veľa síl, aby sa začal čo najlepšie. Možno konečne nastal čas na prečítanie obľúbenej knihy, prechádzku, oddych pri obľúbenom seriáli alebo pri nejakej tvorivej činnosti, ktorú ste počas učenia sa na skúšky zanedbávali.
Jednou z nich mohlo byť napríklad aj pečenie, keďže Vianoce sú už za nami a po voňavých vianočných koláčikoch sa len tak zaprášilo. Nový rok zvykne byť navyše plný predsavzatí a nových výziev, a tak som sa rozhodla, že do každej dobroty, ktorú tento rok upečiem, pridám nejakú hodnotnú surovinu. Jednoducho niečo, čo sa všeobecne považuje za prospešné pre zdravie. Keďže som zistila, že mám doma celý balíček ovsených vločiek, voľba prvého receptu, s ktorým sa chcem s vami podeliť v novom roku, bola jasná. 🙂
Inak, vedeli ste, že ovsené vločky okrem vlákniny, železa, zinku a vápnika obsahujú aj mangán, ktorý je potrebný pre zdravie nervovej sústavy a správnu funkciu imunitného systému? Dokonca zabraňujú vzniku krvných zrazenín, pomáhajú nám bojovať so stresom a poruchami spánku a minimalizujú vznik nádorových ochorení.
Navyše, môžete si ich pridať do mlieka, jogurtu, pripraviť si z nich chutnú kašu s ovocím alebo tieto výdatné muffiny, ktoré skvelo chutia so šálkou kávy alebo čaju.
Orieškové muffiny s ovsenými vločkami
Na muffiny plné orechov a vločiek budete potrebovať:
- 1 hrnček mlieka,
- 1 hrnček jemných ovsených vločiek,
- 70 ml oleja,
- 1 vajíčko,
- 1 hrnček polohrubej múky,
- 2 zarovnané lyžičky kypriaceho prášku do pečiva,
- 1/2 lyžičky soli,
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru (môžete ho nahradiť hnedým alebo trstinovým),
- 100 g nasekaných vlašských orechov,
- 100 g nasekanej horkej čokolády.
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať 2 menšie misky a 1 väčšiu, v ktorej budete spracúvať hotové cesto. Začnite tým, že si do prvej menšej misky vysypete ovsené vločky. Ja som v recepte použila jemné ovsené vločky, lebo sa mi s nimi ľahko pracuje a aj cesto je vďaka nim jemnejšie. Zalejte ich mliekom a nechajte asi 15 minút napučať. V druhej menšej miske si vidličkou rozšľahajte vajíčko s olejom. V tej najväčšej mise si zmiešajte všetky ostatné suroviny spolu s nasekanými orieškami a čokoládou. Namiesto horkej čokolády môžete pridať hrozienka alebo iné nakrájané sušené ovocie.
Keď už je z vločiek a mlieka hustejšia hmota, vylejte do nej vajíčko rozšľahané v oleji. Celú ovseno-vajíčkovú zmes potom nalejte do misy, v ktorej ste predtým zmiešali sypké suroviny. Zľahka premiešajte, aby sa všetko dobre spojilo. Plech na muffiny si vysteľte papierovými košíčkami a naplňte ich asi do dvoch tretín pripraveným cestom. Z tohto množstva surovín si pripravíte cca 12 kusov/1 plech. Hotové košíčky vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 20 minút. Muffiny sa pri pečení nadvihnú a na záver trochu popraskajú (nezľaknite sa, znamená to, že sú hotové). 🙂 Ak sa však chcete uistiť, či sú správne upečené, po 20 minútach do nich zapichnite špáradlo. Ak vám na ňom nezostane ani kúsok cesta, môžete ich z rúry vybrať. Potom muffiny už len nechajte vychladnúť a môžete si na nich pochutnať.
Komentovať