Lifestyle

Spomienka na detstvo

Pripomeňte si detské časy (Foto: Lenka Novotná)

Ktoré jedlo sa vám v mysli vybaví ako prvé, keď si spomeniete na detské časy? Mne takmer okamžite chutná a sladká krupicová kaša posypaná kakaom. Nikdy som sa jej nevedela dojesť. Či už som trávila letné prázdniny u starých rodičov, alebo som počas školského roka mala chuť na niečo sladké, zakaždým som si vybrala túto mliečnu pochúťku. Moja prababička vravievala, že keď zje človek tanierik krupičnej kaše pred spaním, bude spať ako v perinke. Možno preto sa mi ráno nikdy nechcelo vstávať.

Aj keď patrí detstvo už len našim spomienkam, občas nás predsa len prepadne nostalgia. Osviežime si pamäť chutným retrom v podobe populárneho detského koláčika v tvare medvedíka, vrecúška s lízankou a „praskajúcim“ práškom alebo žuvačiek s tetovačkami. Koniec koncov, návraty do minulosti sú teraz in, ako ste si mohli prečítať aj v článku o vintage, ktorý pre vás napísala Simona Lazorová.

Ja som si pre vás tentoraz pripravila nezvyčajnú verziu krupičnej kaše. Nie varenú, ale pečenú. Tieto koláčiky chutia ako krupica, vyzerajú ako lievance a voňajú ako cheesecake. Lákavá kombinácia, čo poviete?

Koláčiky, ale nie z piesku

Nie sme už síce deti, ale koláčiky ešte upiecť dokážeme. Samozrejme, nie tie z piesku, z tých sme už vyrástli. Dnes si upečieme krupicovo-tvarohové koláčiky bez múky.

Budeme na ne potrebovať:

  • 200 g tvarohu,
  • 2 vajíčka,
  • 2 lyžice zmäknutého masla,
  • 3 lyžice kryštálového cukru,
  • pol lyžičky vanilkovej arómy,
  • 5 lyžíc kyslej smotany,
  • 3 lyžice detskej krupice,
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva.

Rúru predhrejeme na 180 ˚C. Začneme tým, že si v mise vymiešame tvaroh, vajíčka, kryštálový cukor a vanilkovú arómu. Ak doma nemáme vanilkovú arómu, môžeme ju nahradiť dvoma lyžičkami vanilkového cukru. Do vymiešanej zmesi pridáme 2 lyžice zmäknutého masla a opäť poriadne zamiešame. Krupicu zmiešame s lyžičkou kypriaceho prášku a pomaly prisypávame k tvarohovej zmesi. Napokon pridáme 5 polievkových lyžíc kyslej smotany. Ak je cesto príliš riedke, prisypeme trochu krupice.

K tvarohovej zmesi prisypeme krupicu s kypriacim práškom (Foto: Lenka Novotná)
K tvarohovej zmesi prisypeme krupicu s kypriacim práškom (Foto: Lenka Novotná)
Vďaka smotane budú koláčiky svieže a vláčne (Foto: Lenka Novotná)
Vďaka smotane budú koláčiky svieže a vláčne (Foto: Lenka Novotná)

Naposledy zľahka premiešame. Menší plech si vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň pripravené cesto. Uhladíme tak, aby malo cesto na plechu hrúbku aspoň pol centimetra. Nakoniec plech vložíme do rúry a pečieme približne 30 minút.

Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (Foto: Lanka Novotná)
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (Foto: Lanka Novotná)

Po upečení cesto necháme vychladnúť. Z vychladnutého plátu potom pomocou formičky povykrajujeme rôzne tvary. Pred podávaním ich ešte môžeme posypať kakaom, práškovým cukrom alebo poliať roztopenou horkou čokoládou.

Ak máte chuť na zdravšiu verziu tejto pochúťky, použite namiesto uvedených surovín nízkotučný tvaroh, biely jogurt, zrniečka z vanilkového struku a trstinový cukor.

Lenka Novotná

Som študentkou mediálnych štúdií, milovníčkou hudby, autobiografií a francúzskej kultúry. Okrem toho mám rada vôňu čerstvo upečených domácich koláčikov. Ak ste sa teda práve začítali do článkov na stránke Unipo Press, verte, že najlepšie sa vám bude čítať vtedy, keď si k šálke kávy alebo čaju vychutnáte aj niektorú z mojich sladkých dobrôt. ;)

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *