Júl je podľa mňa najlepší mesiac v roku. Skúškové obdobie je na konci, začína sa leto, dozrieva ovocie, je príjemne teplo a vo vzduchu cítiť prázdniny. To je ideálny čas na to, aby sme vymenili pečené koláče za svieže a ľahké nepečené dobroty, čo poviete? A najlepšie také, ktoré rozvoňajú celú kuchyňu.
Presne to som si pomyslela, keď som v záhradke nazbierala druhú misku sladkých domácich jahôd. A keďže najlepšie chutia čerstvé, nechcela som ich hneď šupnúť do koláča. Okrem toho, voňali tak krásne, že som nemusela dlho váhať a vykúzlila som pre vás túto sviežu prázdninovú dobrotu. 🙂
Jahody na obláčiku
Na tento nepečený dezert, ktorého príprava je taká ľahká, že ju zvládnu aj úplní začiatočníci, budete potrebovať:
- 1 vrecúško okrúhlych piškót,
- 3 husté biele jogurty alebo kyslé smotany,
- 1 smotanu na šľahanie,
- 1 balíček vanilínového cukru,
- 3 lyžice práškového cukru,
- trochu rumu,
- 1 vrecúško čírej želatíny,
- ovocie.
Vo väčšej miske zmiešajte jogurty s práškovým aj vanilínovým cukrom. Pridajte trochu rumu a opäť premiešajte. Ak doma práve nemáte hustejší biely jogurt, môžete ho nahradiť kyslou smotanou. Smotanu na šľahanie vyšľahajte dotuha a zľahka primiešajte k jogurtovej zmesi. Podľa chuti môžete krém ešte dosladiť práškovým cukrom. Aby jogurtový základ dobre stuhol, pripravte želatínu podľa návodu na obale a pridajte ju do náplne.
Hotovú jogurtovú zmes nalejte na piškóty a chvíľku počkajte, kým začne tuhnúť. Potom na ňu poukladajte ľubovoľné ovocie podľa sezóny a chuti. Ak by ste ovocie začali ukladať hneď, mohlo by sa v kréme „utopiť“. Môžete použiť aj kompótové ovocie a zo šťavy opäť pripraviť želatínu, ktorú potom nalejete na ovocie.
Hotový dezert nechajte stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ho môžete ešte ozdobiť lístkami medovky.
Tento nepečený koláčik je však najlepšie urobiť deň vopred a nechať stuhnúť cez noc, potom ho aspoň nezjete skôr, ako by ste mali. 🙂
Milí naši čitatelia, staňte sa cez prázdniny tvorcami Unipo Pressu! Pochváľte sa nám aj ostatným čitateľom jednoduchými receptami na vaše obľúbené prázdninové chuťovky, dezerty či limonády! Posielajte nám ich spolu s fotografiou hotového jedla alebo nápoja na e-mailovú adresu recepty.unipopress@gmail.com. Už teraz sa na ne v redakcii veľmi tešíme. 🙂
Komentovať