Reportáže

Káva Čaj Čokoláda: Čo by ste ochutnali vy?

Festival Káva Čaj Čokoláda (Foto: archív autorky)

Hala umenia v Košiciach aj tento rok privítala milovníkov kávy, čaju či čokolády. V piatok a sobotu, 22. – 23. 3. 2024, sa v týchto priestoroch konal festival Káva Čaj Čokoláda.

(Foto: archív autorky)

Po zakúpení jednodennej vstupenky (23. 3.) sme na privítanie dostali darček. V plátenej taške s logom festivalu sme okrem bulletinov našli aj festivalové noviny. Privítanie od teamu festivalu, program, ale aj manuál na prípravu domácej kávy. No tieto festivalové noviny obsahovali aj rôzne iné články, ktoré príjemne dopĺňali celkovú atmosféru festivalu.

Výstave dodala úroveň aj organizácia a program v rámci troch stage-ov. Hlavný stage, nachádzajúci sa v budove Kunsthalle, po celý deň hosťoval viaceré diskusie a prezentácie. Na vedľajšom cupping stagei ste sa mohli zapojiť do ochutnávky a hodnotenia káv. Lab stage priniesol workshopy, ktorými sa zameriavali najmä na baristov-začiatočníkov alebo len vášnivých „kávoholikov“. Skúsený barista na worskhope Latte art precízne vysvetlil a ukázal celý proces od napenenia mlieka až po samotné kreslenie do espressa.

Medzi vystavovateľmi bolo mnoho slovenských pražiarní kávy, napríklad aj prešovská Spojka. Svoje chuťové poháriky potešil úplne každý. Široký výber kávy doplnila čokoláda od čokolatierov, čaje alebo rôzne druhy domácich sirupov. Okrem nápojov mohli návštevníci ochutnať rozličné pochutiny či potešiť svoj kuchynský inventár novými keramickými šálkami.

(Foto: archív autorky)

Festival poskytol priestor pre rôzne podniky, ktoré tak mohli predstaviť svoje produkty návštevníkom a nájsť medzi nimi ďalších nadšencov. Okrem toho sa mnoho firiem teší svojim dlhoročným zákazníkom, ktorí ich prídu podporiť aj sem. „My sme tu hlavne kvôli tomu, že naši zákazníci sa prídu pozrieť, keď máme niečo nové. Nie je to nejaká biznisová záležitosť, my toho aj dosť porozdávame. Je to o tom, aby sme tu boli, aby nás videli. Z toho biznisového hľadiska, ak niekto chce otvárať kaviareň, tu ho môže niečo zaujať,“ povedal o účasti firmy Gastrovia na festivale jej člen Peter.

(Foto: archív autorky)

Peknú myšlienku si festival niesol aj vďaka podpore a pomoci pre nadáciu Svetielko nádeje, ktorá pomáha najmä onkologickým pacientom. Celá akcia sa tak niesla vo veľmi priateľskej nálade, pravdepodobne aj vďaka samotnému konceptu. Na dobrú kávu sme si museli občas počkať: „Všade veľa ľudí, dlhé čakačky ale nečudo,“ prezradila návštevníčka Daniela. Príjemne sa cítili aj Viktória a Kornélia, ktoré si pochvaľovali obrovský výber produktov, navyše chutných.

Bolo veľmi podnetné navštíviť toto podujatie a spoznať nielen nové chute, ale aj ľudí. Festival vytvoril priestor naozaj pre všetkých vďaka svojmu bohatému programu, ponuke či prívetivým vystavovateľom a obdivovateľom.

 

Autorka: Ivana Koreňová

Mediálne štúdiá

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *