Leto je ideálne ročné obdobie. Dni sú slnečné a teplé, oblečenie nemusíte vrstviť a kedykoľvek si môžete dopriať čerstvé ovocie, možno aj priamo z vlastnej záhradky. Pripraviť sa dá na desiatky spôsobov a je úplne jedno, či obľubujete čerešne, maliny alebo jahody. Všetko sa krásne vyníma nielen v miske, v košíku, ale aj na fantastickom dezerte.
Lenže komu by sa chcelo piecť, keď je vonku horúco? Ak totiž pečiete koláče v lete, musíte rátať s tým, že elektrická rúra bude v kuchyni plniť asi takú úlohu ako prenosný ohrievač v saune. Preto sa počas letných mesiacov preferujú nepečené, mrazené alebo chladené dezerty. Samozrejme, ich základom je ovocie v akejkoľvek forme.
Jahody a ruže sú rodina
Nepoznám človeka, ktorý by nemal rád jahody. Ak náhodou takého poznáte, podstrčte mu pod nos sladkú a voňavú jahodu z domácej záhradky. Tá hneď obmäkčí všetky jeho chuťové poháriky. 🙂 Ozaj, vedeli ste, že jahody patria do čeľade Rosaceae, teda ružovitých rastlín? Sú bohatým zdrojom vitamínov C, A, B a E, kyseliny listovej, zinku, horčíka a vápnika. Obsahujú aj vlákninu, antioxidanty, pomáhajú regulovať krvný tlak a dokonca pôsobia ako prevencia proti rakovine. Okrem toho, až 87 % jahody tvorí voda. Podľa portálu nazdravie.sk vraj jahoda vznikla náhodne v polovici 18. storočia. A kde inde ako v krajine gastronomických zážitkov, vo Francúzsku.
Spojenie skvelých chutí je základom aj pre nasledujúci jahodový dezert s čokoládou, ktorý si doma pripravíte za menej ako 10 minút.
Čokoládový dezert s jahodami
Na prípravu budete potrebovať:
- 2 balíčky čokoládového pudingu,
- 1 liter polotučného mlieka,
- 3 až 4 lyžice kryštálového cukru,
- 50 g strúhanej horkej čokolády,
- asi 300 g čerstvých jahôd.
Pripravte si 4 väčšie sklenené poháre alebo misky a opláchnite ich vodou. Jahody prekrojte na polovice, ak sú väčšie, môžete aj na malé kúsky. Puding pripravte podľa návodu na obale. Jednoducho si celý liter mlieka rozdeľte do hrnca a misky. V hrnci nechajte prevariť mlieko s cukrom, v miske si zas vo zvyšnom mlieku vymiešajte oba pudingové prášky. Keď mlieko začne vrieť, vlejte doň zmes z misky a miešajte, kým celý puding nezačne hustnúť. Hotový, už hustý puding varte ešte približne minútku a stále miešajte, aby neprihorel. Keď ho odstavíte zo sporáka, pridajte doň strúhanú čokoládu a zamiešajte. Potom ho hneď ponalievajte do pripravených sklenených pohárov alebo misiek. Počkajte, kým trochu vychladne a na jeho povrchu sa urobí jemná kôrka. Na kôrku poukladajte pripravené kúsky jahôd. Kontrast ešte teplého a sladkého pudingu spolu s jemne kyslými studenými jahodami vytvára naozaj skvelú chuť. Ak chcete dezert podávať chladený, prikryte každý pohár potravinovou fóliou alebo alobalom a vložte do chladničky približne na pol hodiny. Hotový dezert môžete pred podávaním ešte posypať pistáciami alebo ozdobiť šľahačkou. Ja ho mám však najradšej iba takto. 🙂
Komentovať