Lifestyle

Leto vonia slnkom a jahodami

Jahody patria medzi najobľúbenejšie letné ovocie (Foto: pexels.com)

Leto je ideálne ročné obdobie. Dni sú slnečné a teplé, oblečenie nemusíte vrstviť a kedykoľvek si môžete dopriať čerstvé ovocie, možno aj priamo z vlastnej záhradky. Pripraviť sa dá na desiatky spôsobov a je úplne jedno, či obľubujete čerešne, maliny alebo jahody. Všetko sa krásne vyníma nielen v miske, v košíku, ale aj na fantastickom dezerte.

Lenže komu by sa chcelo piecť, keď je vonku horúco? Ak totiž pečiete koláče v lete, musíte rátať s tým, že elektrická rúra bude v kuchyni plniť asi takú úlohu ako prenosný ohrievač v saune. Preto sa počas letných mesiacov preferujú nepečené, mrazené alebo chladené dezerty. Samozrejme, ich základom je ovocie v akejkoľvek forme.

Jahody a ruže sú rodina

Nepoznám človeka, ktorý by nemal rád jahody. Ak náhodou takého poznáte, podstrčte mu pod nos sladkú a voňavú jahodu z domácej záhradky. Tá hneď obmäkčí všetky jeho chuťové poháriky. 🙂 Ozaj, vedeli ste, že jahody patria do čeľade Rosaceae, teda ružovitých rastlín? Sú bohatým zdrojom vitamínov C, A, B a E, kyseliny listovej, zinku, horčíka a vápnika. Obsahujú aj vlákninu, antioxidanty, pomáhajú regulovať krvný tlak a dokonca pôsobia ako prevencia proti rakovine. Okrem toho, až 87 % jahody tvorí voda. Podľa portálu nazdravie.sk vraj jahoda vznikla náhodne v polovici 18. storočia. A kde inde ako v krajine gastronomických zážitkov, vo Francúzsku.

Spojenie skvelých chutí je základom aj pre nasledujúci jahodový dezert s čokoládou, ktorý si doma pripravíte za menej ako 10 minút.

Čokoládový dezert s jahodami

Na prípravu budete potrebovať:

  • 2 balíčky čokoládového pudingu,
  • 1 liter polotučného mlieka,
  • 3 až 4 lyžice kryštálového cukru,
  • 50 g strúhanej horkej čokolády,
  • asi 300 g čerstvých jahôd.

Pripravte si 4 väčšie sklenené poháre alebo misky a opláchnite ich vodou. Jahody prekrojte na polovice, ak sú väčšie, môžete aj na malé kúsky. Puding pripravte podľa návodu na obale. Jednoducho si celý liter mlieka rozdeľte do hrnca a misky. V hrnci nechajte prevariť mlieko s cukrom, v miske si zas vo zvyšnom mlieku vymiešajte oba pudingové prášky. Keď mlieko začne vrieť, vlejte doň zmes z misky a miešajte, kým celý puding nezačne hustnúť. Hotový, už hustý puding varte ešte približne minútku a stále miešajte, aby neprihorel. Keď ho odstavíte zo sporáka, pridajte doň strúhanú čokoládu a zamiešajte. Potom ho hneď ponalievajte do pripravených sklenených pohárov alebo misiek. Počkajte, kým trochu vychladne a na jeho povrchu sa urobí jemná kôrka. Na kôrku poukladajte pripravené kúsky jahôd. Kontrast ešte teplého a sladkého pudingu spolu s jemne kyslými studenými jahodami vytvára naozaj skvelú chuť. Ak chcete dezert podávať chladený, prikryte každý pohár potravinovou fóliou alebo alobalom a vložte do chladničky približne na pol hodiny. Hotový dezert môžete pred podávaním ešte posypať pistáciami alebo ozdobiť šľahačkou. Ja ho mám však najradšej iba takto. 🙂

Čokoládový dezert s jahodami poteší vaše chuťové poháriky (Foto: Lenka Novotná)
Čokoládový dezert s jahodami poteší vaše chuťové poháriky (Foto: Lenka Novotná)

 

Lenka Novotná

Som študentkou mediálnych štúdií, milovníčkou hudby, autobiografií a francúzskej kultúry. Okrem toho mám rada vôňu čerstvo upečených domácich koláčikov. Ak ste sa teda práve začítali do článkov na stránke Unipo Press, verte, že najlepšie sa vám bude čítať vtedy, keď si k šálke kávy alebo čaju vychutnáte aj niektorú z mojich sladkých dobrôt. ;)

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *