Už ste to počuli? Najmladšie médium Prešovskej univerzity oslavuje svoj prvý rok na univerzitnej i študentskej scéne. Každý z redaktorov i zodpovedných pedagógov doň počas uplynulého roka prispel svojou kreativitou, časom a trpezlivosťou. Spolu vytvárame tím, ktorý vám každý deň prináša to najzaujímavejšie nielen z diania na univerzite, ale aj z Prešova a okolia. Unipo Press sa počas jediného roka zlepšil, zmodernizoval a stal sa kvalitnejším po všetkých stránkach. Preto je zaslúžene 3. najlepším študentským online magazínom na Slovensku.
Lenže to všetko by bolo len polovičným úspechom bez vás, našich čitateľov. Preto keď som na minulotýždňovú redakčnú poradu tajne piekla tortu ako prekvapenie pre kolegov, napadlo mi, že by bola škoda, keby ste si z nej kúsok nedali s nami. 🙂 Trochu som teda experimentovala a vytvorila špeciálne narodeninové cupcakes, ktoré si ľahko upečiete aj doma.
Cupcakes sú rozkošné malé koláčiky podobné muffinom. Na rozdiel od nich však majú nadýchanejšie cesto a zakaždým ich zdobí čiapočka z plnky alebo šľahačky. Tieto sú navyše presne z toho istého cesta a plnky, ktoré tvorili narodeninovú tortu pre Unipo Press.
Na mini tortičky budete potrebovať:
- 200 g hladkej múky špeciál,
- 150 g práškového cukru,
- 1 dcl oleja,
- 1 vajíčko,
- ½ lyžičky sódy bikarbóny,
- ½ balíčka kypriaceho prášku do perníka,
- 1 lyžicu kakaa,
- 1 lyžicu slivkového lekváru,
- rum alebo rumovú arómu,
- hotovú krémovú náplň s príchuťou čokolády alebo parížsku šľahačku,
- čokoládové hoblinky na ozdobu.
Do misy pridajte najprv sypké, potom tekuté suroviny. Všetko spolu vareškou zľahka zmiešajte, ale nešľahajte. Plech na muffiny vysteľte farebnými papierovými košíčkami a naplňte ich pripraveným cestom. Potom plech vložte do rúry a koláčiky pečte pri teplote 180 ˚C približne 40 minút. Ešte horúce cupcakes pokvapkajte na plechu rumom alebo rumovou arómou, aby do cesta vsiakol/-la. Prípadne môžete zopár kvapiek pridať do vyšľahanej šľahačky, ktorou budete cupcakes ozdobovať. Ak sa však chystáte tortičky podávať deťom, alkohol vynechajte. Vychladnuté koláčiky opatrne vyberte z plechu a ozdobte vyšľahanou krémovou náplňou (tá sa dá už hotová kúpiť v obchode, nájdete ju medzi šľahačkami a pudingmi v prášku) alebo na ne jednoducho vyšľahajte kakaovú parížsku šľahačku podľa návodu na obale. Hotové mini tortičky nakoniec ozdobte čokoládovými hoblinkami. Výborné sú však aj vtedy, keď ich necháte bez šľahačky a ozdôb. Ak si z tohto cesta chcete pripraviť klasický koláč na väčšom plechu, použite dvojnásobnú dávku surovín a koláč pečte na vymastenom a múkou vysypanom plechu 40 minút pri rovnakej teplote.
P. S.: Nezabudnite, že súčasťou Unipo Press sa môžete stať aj vy! Príďte sa pozrieť na našu redakčnú poradu, budeme sa tešiť. 🙂 Nájdete nás vždy v utorok o 12.25 v miestnosti č. 400 na treťom poschodí.
Komentovať