Keď termíny tlačia a skúšky vyčerpávajú, všetky predsavzatia o dokonalej letnej figúre idú (slušne povedané) do hája. Nervy si predsa treba obaliť, a bez sladkých prehreškov to veruže nepôjde. Navyše, keď vám názov nebezpečnej dobroty sľubuje, že vás „vytiahne hore“ a zlepší vašu náladu (aspoň do chvíle, kým sa nepostavíte na váhu 🙂 ), akékoľvek odolávanie je zbytočné.
Preto by som sa s vami veľmi rada podelila o náš rodinný recept na nepečenú dobrotu, ktorú určite všetci dobre poznáte. Nie nadarmo sa recept na talianske Tiramisu rozšíril z Benátok až k nám, na Slovensko, čím pohladil všetky naše chute na jazyku, a z mnohých domácností „zosadil z trónu“ tradičné kysnuté koláče. Mimochodom, slovenský preklad Tiramisu je „vytiahni ma hore“, preto si myslím, že má dobrý predpoklad „vytiahnuť“ vás, aspoň na chvíľku, z predskúškového stresu. 🙂
Ak som vás dostatočne navnadila, vyskúšajte si doma pripraviť moju verziu tejto nepečenej pochúťky.
Potrebujeme
- 200 g kryštálového cukru,
- 5 vajíčok,
- 500 g (teda dva tégliky) syru mascarpone,
- 400 g dlhých piškót (Savoiardi alebo aj iné),
- veľkú šálku silného espressa (také 3-4 lyžičky kávy na jednu väčšiu šálku),
- Amaretto alebo tradičný taliansky likér Sambuca,
- kakao na posypanie,
- vyšší plech, prípadne sklenenú nádobu.
Postup
Krok 1
Najprv si uvaríme silné espresso, ktoré necháme trošku vychladnúť. Ak nechceme zrniečka, môžeme si kávu precediť. Potom do espressa podľa chuti (od oka 🙂 ) pridáme Amaretto alebo likér Sambuca.
Krok 2
Oddelíme si žĺtky od bielkov. Do žĺtkov pridáme 200 g kryštálového cukru a nad vodným kúpeľom ich šľaháme metličkou cca 10 minút. Žĺtkovú zmes potom zložíme z vodného kúpeľa a za občasného miešania necháme trošku vychladnúť (nie však veľmi dlho, aby nám zmes príliš nestuhla).
Krok 3
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý budeme pridávať do pripravenej žĺtkovej zmesi. Pokiaľ nie ste zástancami surových vajíčok, tak tento krok pokojne vynechajte a do žĺtkovej zmesi pridajte len syr Mascarpone. Ak sa však rozhodnete pridať aj sneh, krém bude vzdušnejší a bude vyzerať, že ho je viac. 🙂
Krok 4
Do žĺtkovej zmesi zľahka vmiešame bielkový sneh a napokon primiešame aj 500 g mascarpone tak, aby nám vznikol hladký krém.
Krok 5
Na dno sklenenej nádoby ukladáme dlhé piškóty (jednu vedľa druhej), zľahka namočené v káve, čím vytvoríme prvú vrstvu koláča. Na vrstvu piškót vylejeme asi polovicu krému, ktorý rovnomerne rozotrieme. Potom na krém uložíme aj druhú vrstvu jemne „okávovaných“ piškót a napokon vylejeme zvyšok pripravenej plnky. Vrch koláča už len posypeme hrubšou vrstvou kvalitného kakaa a dáme stuhnúť do chladničky (aspoň na štyri hodinky).
Keď Tiramisu konečne stuhne, neostáva nič iné, len sa pustiť do „koštovania“ (najlepšie priamo z misky 🙂 ) a osladzovania skúškových dní.
Ak sa aj vy chcete s čitateľmi časopisu Unipo Press podeliť o svoje originálne a jednoduché recepty, pošlite nám ich na e-mailovú adresu recepty.unipopress@gmail.com.
Komentovať