Lifestyle

„Vytiahnem ťa hore a zlepším ti náladu“ – to sľuboval a nesklamal

(Foto: en.wikipedia.org)

Keď termíny tlačia a skúšky vyčerpávajú, všetky predsavzatia o dokonalej letnej figúre idú (slušne povedané) do hája. Nervy si predsa treba obaliť, a bez sladkých prehreškov to veruže nepôjde. Navyše, keď vám názov nebezpečnej dobroty sľubuje, že vás „vytiahne hore“ a zlepší vašu náladu (aspoň do chvíle, kým sa nepostavíte na váhu 🙂 ), akékoľvek odolávanie je zbytočné.

Preto by som sa s vami veľmi rada podelila o náš rodinný recept na nepečenú dobrotu, ktorú určite všetci dobre poznáte. Nie nadarmo sa recept na talianske Tiramisu rozšíril z Benátok až k nám, na Slovensko, čím pohladil všetky naše chute na jazyku, a z mnohých domácností „zosadil z trónu“ tradičné kysnuté koláče. Mimochodom, slovenský preklad Tiramisu je „vytiahni ma hore“, preto si myslím, že má dobrý predpoklad „vytiahnuť“ vás, aspoň na chvíľku, z predskúškového stresu. 🙂

Ak som vás dostatočne navnadila, vyskúšajte si doma pripraviť moju verziu tejto nepečenej pochúťky.

Potrebujeme

  • 200 g kryštálového cukru,
  • 5 vajíčok,
  • 500 g (teda dva tégliky) syru mascarpone,
  • 400 g dlhých piškót (Savoiardi alebo aj iné),
  • veľkú šálku silného espressa (také 3-4 lyžičky kávy na jednu väčšiu šálku),
  • Amaretto alebo tradičný taliansky likér Sambuca,
  • kakao na posypanie,
  • vyšší plech, prípadne sklenenú nádobu.

Postup

Krok 1

Najprv si uvaríme silné espresso, ktoré necháme trošku vychladnúť. Ak nechceme zrniečka, môžeme si kávu precediť. Potom do espressa podľa chuti (od oka 🙂 ) pridáme Amaretto alebo likér Sambuca.

Krok 2

Oddelíme si žĺtky od bielkov. Do žĺtkov pridáme 200 g kryštálového cukru a nad vodným kúpeľom ich šľaháme metličkou cca 10 minút. Žĺtkovú zmes potom zložíme z vodného kúpeľa a za občasného miešania necháme trošku vychladnúť (nie však veľmi dlho, aby nám zmes príliš nestuhla).

Źĺtkovú zmes poctivo miešame, aby nad parou "nebublala" (Foto: Simona Antolová)
Źĺtkovú zmes poctivo miešame, aby nad parou “nebublala” (Foto: Simona Antolová)

Krok 3

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý budeme pridávať do pripravenej žĺtkovej zmesi. Pokiaľ nie ste zástancami surových vajíčok, tak tento krok pokojne vynechajte a do žĺtkovej zmesi pridajte len syr Mascarpone. Ak sa však rozhodnete pridať aj sneh, krém bude vzdušnejší a bude vyzerať, že ho je viac. 🙂

Kvalitu snehu môžete aj na niekom otestovať (Foto: Simona Antolová)
Kvalitu snehu môžete aj na niekom otestovať (Foto: Simona Antolová)

Krok 4

Do žĺtkovej zmesi zľahka vmiešame bielkový sneh a napokon primiešame aj 500 g mascarpone tak, aby nám vznikol hladký krém.

Krok 5

Na dno sklenenej nádoby ukladáme dlhé piškóty (jednu vedľa druhej), zľahka namočené v káve, čím vytvoríme prvú vrstvu koláča. Na vrstvu piškót vylejeme asi polovicu krému, ktorý rovnomerne rozotrieme. Potom na krém uložíme aj druhú vrstvu jemne „okávovaných“ piškót a napokon vylejeme zvyšok pripravenej plnky. Vrch koláča už len posypeme hrubšou vrstvou kvalitného kakaa a dáme stuhnúť do chladničky (aspoň na štyri hodinky).

Keď Tiramisu konečne stuhne, neostáva nič iné, len sa pustiť do „koštovania“ (najlepšie priamo z misky 🙂 ) a osladzovania skúškových dní.

Ak sa aj vy chcete s čitateľmi časopisu Unipo Press podeliť o svoje originálne a jednoduché recepty, pošlite nám ich na e-mailovú adresu recepty.unipopress@gmail.com.

Simona Antolová

Som študentkou piateho ročníka mediálnych štúdií v Prešove. Vo voľnom čase rada varím, pečiem, čítam (hlavne Unipo-press :) ) a vybehnem niekam do prírody.

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *