Lifestyle

Darčeky cez internet

Vianočné darčeky môžete nakúpiť z pohodlia vášho domova. Pri nákupe cez internet však treba byť obozretný (Foto: pexels.com)

Začiatkom decembra sa nás, chtiac alebo nechtiac, zvykne ujať predvianočná nálada. Nie, nemusí to zákonite znamenať expresné stavanie stromčeka či nosenie sobích rohov v závere zimného semestra. Skrátka, ak ste aj ten najpresvedčenejší tvrdohlavec ignorujúci Vianoce, ktoré sú už predo dvermi, jedna vec vás zastihne a prinúti vás, tak či onak, konať vianočne. Darčeky pre vašich blízkych!

Ak patríte medzi tých jedincov, ktorí nie sú priaznivcami blúdenia po obchodných centrách a usilovného pátrania po rozličných predmetoch, ktoré by sa, hádam, mohli vašim blízkym pod stromčekom páčiť, tento článok je tu práve pre vás!

Virtuálny svet dnes ponúka širokú škálu predajných stránok, e-shopov, ale aj internetových verzií kamenných obchodov. Nemusíte nikde blúdiť ani pátrať. Stačí zadať do vyhľadávača čokoľvek, čo by sa mohlo hodiť niekomu, koho chcete pod stromčekom obdarovať. Vlnená deka pre starkých, hra pre brata, kozmetika pre sestru, šperk pre kamarátku. Na internete sa dá nájsť pre každého niečo, čo ho poteší. Stačí vám na to pár minút a z pohodlia domova sa môžete postarať o darčeky pre každého. Pri takomto druhu nákupu je však potrebné byť obzvlášť obozretný, či už v súvislosti so spôsobom platby, dôveryhodnosťou danej predajnej stránky, či s pozornosťou pri zadávaní objednávky.

Vianočné darčeky môžete nakúpiť z pohodlia Vášho domova. Pri nákupe cez internet však buďte obozretní. Foto: pexels.com
Vianočné darčeky môžete nakúpiť z pohodlia vášho domova. Pri nákupe cez internet však buďte obozretní (Foto: pexels.com)

Keďže nakupovanie cez internet využívam už pomerne dlhú dobu, rada by som vás upozornila na niekoľko vecí, na ktoré si pri nákupe cez internet treba dať obzvlášť pozor. Tu sú moje skromné rady:

  • Objednávajte s časovým predstihom! Pri nákupe darčekov cez internet odporúčam nakupovať v určitom časovom predstihu. Ak chcete stihnúť kúpiť niekomu vianočný darček cez internet, v polovici decembra je najvyšší čas zasadnúť za počítač, nájsť vhodný dar a odoslať objednávku. Treba rátať s určitou dobou doručenia, ktorá môže byť všade rôzna. Navyše, pred Vianocami sa pre nával poštových zásielok môže omeškanie balíčkov vyskytnúť častejšie než inokedy, preto jednoznačne odporúčam neobjednávať darček pár dní pred Štedrým dňom. 🙂
  • Čítajte recenzie! Mnoho predajných stránok ponúka i recenzie na tovar od ľudí, ktorí si ho už zakúpili a vyskúšali. Stretnúť sa môžete s vysoko pozitívnymi chválospevmi, ale aj varovaním či dobrými radami. Neodporúčam kupovať produkt bez toho, aby ste si prečítali niekoľko recenzií na danú vec, čo v konečnom dôsledku nemusí dopadnúť ako „dobrý nápad pod stromčekom“.
  • Buďte pozorní pri nakupovaní cez zľavové portály! Zľavové portály zrejme pozná väčšina z vás. Na konkrétnych stránkach si môžete zakúpiť pobyt akéhokoľvek druhu, dovolenku, ale aj produkty a služby. Obrovskou výhodou je, že vždy ide o výrazné zľavy a dovolenka, služba či tovar vás môže vyjsť aj o viac ako o polovicu lacnejšie. Práve pri týchto objednávkach však treba byť mimoriadne pozorný! Ak hľadáte pobyt, ktorý chcete niekomu darovať pod stromček, skontrolujte termíny, v ktorých je možné uplatniť zľavový kupón! Môže sa stať, že natrafíte na skvelú dovolenku za priam neuveriteľnú cenu, avšak uplatniť ju je možné napríklad len do konca tohto roka, čo vám na naplánovanie nedáva veľa času. Pri rôznych pobytoch je tiež pred samotným zakúpením potrebné zavolať do daného hotela a zistiť si voľné termíny. Často sa totiž stáva, že síce nájdete skutočne skvelú ponuku, no termín, keď by ste ju radi využili, môže byť už dávno obsadený.
Na zľavových portáloch si môžete zakúpiť rôzne pobyty či dovolenky za skvelé ceny. Informujte sa však vopred ohľadom voľných termínov. Foto: pexels.com
Na zľavových portáloch si môžete zakúpiť rôzne pobyty či dovolenky za skvelé ceny. Informujte sa však vopred ohľadom voľných termínov (Foto: pexels.com)

Osobitnú kapitolu tvorí nákup produktov a služieb. Z vlastnej skúsenosti vám odporúčam dodržiavať pokyny, ako daný zľavový kupón uplatniť. Práve na Vianoce chcú mnohí potešiť svojich blízkych, v súčasnosti veľmi populárnymi, fotoknihami či obrazmi z fotografií. Tieto nápadité darčeky môžete zakúpiť aj cez zľavové portály za super ceny. Avšak zľava sa vzťahuje na určitý druh tohto tovaru a pri zhotovovaní objednávky musíte presne dodržiavať stanovené charakteristiky produktu, ktoré máte rozpísané pri detailoch vášho zľavového kupónu.

  • „Bazáriky“ na facebooku a podobne. Na facebooku a ďalších sociálnych sieťach zaznamenávajú za posledné roky obrovský rozmach aj tzv. „bazáriky“ či skupiny, v ktorých môžete „posúvať ďalej“ a kupovať nové, ale aj použité produkty.  Aj tu môžete naďabiť na výborné darčeky pre svojich blízkych. Keďže tu však nie je tento predaj takmer nijako monitorovaný a predajcom tu môže byť skutočne každý, je pomerne ťažké overiť si jeho dôveryhodnosť. Na stránkach so skúsenosťami nákupu cez „bazáriky“ na sociálnych sieťach si môžete prečítať celú hŕbu vyjadrení nahnevaných kupujúcich, ktorých niektorí „predajcovia“ oklamali a zakúpený tovar im po zapletení vôbec neprišiel. Pred nekalými praktikami sa však môžete brániť pomerne jednoducho! Mojou radou je NIKDY neplatiť za tovar vopred! Najčastejšie ponúkajú predajcovia za platbu vopred na účet výhody ako poštovné zdarma. Vy však nikde nemáte istotu, že vám zakúpený tovar daný predajca následne aj skutočne pošle. Žiadať spätné vrátenie peňazí nie je jednoduché. Preto je najlepším riešením dohodnúť sa s predávajúcim na tom, že mu vopred zašlete napríklad sumu v cene poštovného.
  • Ebay, Aliexpress a podobne… Mám pocit, akoby v mojom veku neexistovala osoba, ktorá by nepoznala e-shopy ako Aliexpress či Ebay. Tieto špecifické stránky a aplikácie vám umožňujú nakupovať skutočne lacný tovar napríklad aj z Číny, čo najčastejšie využívame pri nákupe bižutérie či vtipných darčekových predmetov, ktoré sú v našich končinách niekedy pomerne predražené. Stačí zadať údaje o vašej platbe, vaše meno a adresu a môžete veselo nakupovať. Nemusíte sa báť ani vysokej ceny poštovného, ktorá vám istotne napadne pri predstave kúpiť si niečo „až“ z Číny. Na týchto stránkach si pri vyhľadávaní produktu stačí zaškrtnúť možnosť FREE SHIPPING a nakupujete s poštovným zdarma.
Pri nákupe cez, napríklad Aliexpress, odporúčam zaškrtnúť kolónku "FREE SHIPPING" a zobrazovanie tovaru s vyšším hodnotením. Foto: aplikácia Aliexpress
Pri nákupe napríklad cez Aliexpress odporúčam zaškrtnúť kolónku “FREE SHIPPING” a zobrazovanie tovaru s vyšším hodnotením (Foto: aplikácia Aliexpress)

Tu však, možno intenzívnejšie ako predtým, odporúčam: buďte opatrní! Predovšetkým, darček, ktorý chcete niekomu darovať v konkrétny deň, nakupujte s VÝRAZNÝM časovým predstihom a tým myslím aj 2 až 3 mesiace vopred. Balíčky k vám totiž môžu zavítať pokojne aj o 4 mesiace. Vyberajte si tovar LEN od overených predajcov, ktorí majú vysoké hodnotenia a dostatočné množstvo predaných produktov.

Hodnotenie predajcu nájdete na Aliexpress pri kliknutí na konkrétny produkt v dolnej časti. Foto: aplikácia Aliexpress
Hodnotenie predajcu nájdete na Aliexpress pri kliknutí na konkrétny produkt v dolnej časti (Foto: aplikácia Aliexpress)

A najmä pri bižutérii, ale aj pri oblečení majte na mysli túto moju cennú radu: kupujte si len to, k čomu v sekcii recenzie máte priložené aj skutočné fotografie daného tovaru od  ľudí, ktorí si ho už zakúpili! Často vás totiž produkt na predajnej fotografii zaujme a vyzerá bezchybne. Skontrolujete si predajcu, super, má dobré hodnotenia a mnoho predaných produktov. Skontrolujete hodnotenia nakupujúcich, super, samé pozitívne ohlasy. Keď tu však chýbajú skutočné fotografie produktu, nikdy neviete, ako veľmi môžete byť nakoniec prekvapení. Môžete dopadnúť napríklad ako ja s mojou „veselou“ kúpou šiat na spoločenskú udalosť. Mali skvelé hodnotenia. Keď prišli, o prekvapenie nebola núdza. 🙂 Presvedčte sa na vlastné oči:

To som ja v mojich nových šatách, ktoré mali byť na spoločenskú udalosť. Tá napravo. Vľavo vidíte fotografiu, ktorá bola uverejnená na predajnej stránke. "Too close"..Nikdy si nekupujte oblečenie cez internet bez toho, aby ste vedeli, ako vyzerá v skutočnosti :) Foto vpravo: Dominika Sedláková
To som ja v mojich nových šatách, ktoré mali byť na spoločenskú udalosť. Tá napravo. Vľavo vidíte fotografiu, ktorá bola uverejnená na predajnej stránke. “Too close”. Nikdy si nekupujte oblečenie cez internet bez toho, aby ste vedeli, ako vyzerá v skutočnosti 🙂 (Foto: Dominika Sedláková)

Milí čitatelia, verím, že som vám svojím článkom aspoň trocha pomohla a priniesla vám užitočné rady. Užite si nakupovanie darčekov, či už tak robíte „naživo“, alebo cez internet.

Dominika Sedláková

Študujem, čítam, píšem, hľadám, zisťujem, zaujímam sa..Rada sa s čitateľmi podelím o rôzne zaujímavé podujatia, rozhovory či o všeličo, čo mi cestou "len tak brnklo do nosa" :)

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *