Lifestyle

Ako Cheesecake stretol Margot

Na konci by mal hotový cheescake vyzerať asi takto (Foto: Lenka Novotná)

Kde bolo, tam bolo, niekde medzi jarnou očistnou kúrou, zeleným smoothie a vypracovaným bežeckým plánom sa objavili veľkonočné dobroty. Po 40-dňovom pôste, keď sa približne každý stodvanásty našinec (ešte stále kamarát so svojou pevnou vôľou) odhodlal na radikálnu zmenu životného štýlu, prišla „podpásovka“. Údeniny, syry, vajíčka, aspiky, záviny či usmievajúce sa figúrky zajačikov a kuriatok, ktorým sa o čokoláde ešte ani nesnívalo, iba prečkávajú v regáloch supermarketov ako tzv. „kakaové pochúťky“.

Nehovoriac o tom, že najväčším hrdinským výkonom akýchkoľvek sviatkov je presvedčiť vlastnú babku, že už na tie dobroty naozaj nestačíme. A možno, že by sme chceli vyskúšať aj niečo nové. Tam, kde už nemá dosah mazanec s hrozienkami, si začína užívať slávu modernejší, obľúbenejší, aj starším generáciám veľmi chutiaci koláčik. Cheesecake.

Ako uvádza časopis F.O.O.D., chutné začiatky tohto „syrového koláča“ siahajú až do roku 776 pred Kristom. Za vynález krémového syra, ktorý je v originálnom recepte použitý, však môžeme ďakovať pánovi Williamovi Lawrencovi Chesterovi – Američanovi, ktorý, ako to už v takýchto príbehoch býva, vtedy ani netušil, že objavil základ na slávny cheesecake. Vraj sa v roku 1872 pri príprave akéhosi normandského syra „prepočítal“ a vyšiel mu krémový syr (cream cheese) s bohatou textúrou. Pomenoval hoPhiladelphia a predával ho ako symbol jedál najvyššej kvality. Syr Philadelphia nakoniec dostal ochrannú známku a od roku 1962, keď bola v Európe otvorená prvá továreň na jeho výrobu, si ho aj u nás už akosi prirodzene spájame práve s cheesecakeom.

Cheesecake je však skvelý najmä v tom, že mu môžete ľahko „prejsť cez rozum“. Namiesto originálneho syra Philadelphia pokojne použite jemný tvaroh, do syrovej náplne primiešajte čokoládu alebo kávu a ozdobte šľahačkou, orieškami či ovocím. Vytvoríte tak niekoľko nových variantov tohto dezertu.

Unipo Press vám prináša chutný a overený recept na čokoládovo-kokosový cheesecake s ovocím, ktorým zaručene potešíte chuťové poháriky všetkých údeninami prejedených. Jeho príprava nie je zložitá a zvládnu ju aj začiatočníci, ktorí v kuchyni rozoznajú iba chladničku a otvárač na víno. Po všetkých tých údeninách je aj tak čas na niečo ľahšie nielen na prípravu, ale aj na konzumáciu. 🙂

AKO CHEESECAKE STRETOL MARGOT

Na tento jednoduchý, lahodný a „prudko návykový“ koláčik budeme potrebovať:

  • 1 nastrúhanú čokoládu Margot (100g),
  • 200 g čokoládovo-kokosových keksov (Zlaté alebo Čokosky),
  • 75 g roztopeného masla (môžeme použiť aj Heru alebo Palmarin),
  • 500 g jemného tvarohu,
  • 200 ml kyslej smotany,
  • 1 vajce,
  • 150 g práškového cukru,
  • 1 vanilínový cukor,
  • 1 lyžicu hladkej múky,
  • kôru z 1 citróna.

Keksy vložíme do mikroténového vrecúška, ktoré na konci zaviažeme, a tĺčikom alebo váľkom ich rozdrvíme. Vysypeme do misy, pridáme k nim postrúhanú čokoládu Margot a roztopené maslo. Všetko spolu zmiešame.

K čokoláde a sušienkam pridáme roztopené maslo (Foto: Lenka Novotná)
K čokoláde a sušienkam pridáme roztopené maslo (Foto: Lenka Novotná)

Hotová zmes by mala pripomínať mokrý piesok. Ak je príliš suchá, roztopíme ešte trochu masla. Medzitým si tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Urobíme to jednoducho tak, že formu položíme hore dnom na papier a obkreslíme ju. Vzniknutý kruh vystrihneme. Prstom a kúskom masla urobíme na dno formy bodky a papier pomocou nich „prilepíme“, aby sa nešmýkal. Na takto pripravenú formu nasypeme sypkú sušienkovú zmes a päsťou rovnomerne utlačíme. Môžeme vytvoriť aj vyvýšený okraj, a to tak, že trochu zmesi pritlačíme aj na boky formy. Dáme do chladničky stuhnúť.

Sypkú zmes rovnomerne utlačíme na dno tortovej formy (Foto: Lenka Novotná)
Sypkú zmes rovnomerne utlačíme na dno tortovej formy (Foto: Lenka Novotná)

Tvaroh, smotanu, práškový cukor, vanilínový cukor, vajce, múku a citrónovú kôru vymiešame spolu do hladkého krému bez hrudiek.

Tvarohovú zmes poriadne vymiešame (Foto: Lenka Novotná)
Tvarohovú zmes poriadne vymiešame (Foto: Lenka Novotná)

Hotový krém navrstvíme na sušienkový korpus a uhladíme. Takto pripravený koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 160 °C približne 40 minút. Po upečení ho necháme dobre vychladnúť, prípadne ho na chvíľu vložíme do chladničky. Potom koláč príborovým nožíkom opatrne oddelíme od bokov tortovej formy, aby sa dali šetrne odpojiť. Cheesecake nakoniec podľa fantázie ozdobíme obľúbeným ovocím.

Dobrú chuť (ak po Veľkej noci nejaká zostala 😉 )!

Lenka Novotná

Som študentkou mediálnych štúdií, milovníčkou hudby, autobiografií a francúzskej kultúry. Okrem toho mám rada vôňu čerstvo upečených domácich koláčikov. Ak ste sa teda práve začítali do článkov na stránke Unipo Press, verte, že najlepšie sa vám bude čítať vtedy, keď si k šálke kávy alebo čaju vychutnáte aj niektorú z mojich sladkých dobrôt. ;)

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *