Lifestyle

TRENDY CUKRÁRSKEHO UMENIA: Fondán je tabu, na scénu prichádza mascarpone

(Zdroj: recepty.aktuality.sk)

Pamätáte na tú marcipánovo-margarínovú tortu bez chuti na svadbe vašej tety? Ako deti sme na každej oslave či výročí chutnali tieto “skvosty“, ktoré by sme najradšej vymazali zo svojej pamäte. Našťastie, obľúbenosť týchto toriet je na ústupe a do povedomia sa dostávajú torty lahodiace nielen oku, ale aj našim chuťovým pohárikom.

Zatiaľ čo kedysi sa piekli zákusky, ktoré pozostávali zo surovín ako margarín, marcipán a fondán, kde skoro absentovalo ovocie, dnes sa postupne dostavajú do popredia zákusky, ktoré sú tvorené mascarpone, tvarohom, smotanou a ovocím. Margarínu už odzvonilo, ak neberieme do úvahy staršie generácie cukrárok, pre ktoré je náročné prejsť na mascarpone alternatívu. Fondán dnes už netreba, torty sa dajú krásne uhladiť a ozdobiť aj samotným krémom z mascarpone, ak používame správnu techniku. Veľmi obľúbený je aj švajčiarsky bielkovo-maslový krém, s ktorým sa dá nádherne pracovať a vytvoriť efekt práve spomínaného fondánu. Krém sa robí z vyšľahaného pevného snehu s cukrom, do ktorého sa postupne pridáva zmäknuté maslo a vzniká konzistencia dokonalá pre uhládzanie torty. Ak sa dá krém pred zdobením na chvíľku do chladničky, pracuje sa s ním ešte lepšie.

Najčastejšie zdobenie toriet sa delí na 3 druhy. Nahá torta sa zdobí najjednoduchšie, pretože sa len poskladá a nijako neobaľuje krémom. Je vidieť každý jeden plát korpusu a medzi nimi krém, ktorý je vo vnútri ako plnka. Polonahá torta sa obaľuje a aj uhládza, ale nie je potrebné také množstvo krému ako u úplne uhladenej, pretože niekde krém je úplne a niekde vidíme len presvitajúce pláty korpusu. Na úplne uhladenú tortu treba najviac času, trpezlivosti a skúseností, pretože na nej vidieť každú chybu. Najdôležitejšie pri akomkoľvek zdobení je, aby boli všetky korpusy rovné a torta sa tak mohla poskladať pekne do pravého uhla. Je oveľa náročnejšie uhladiť a zamaskovať krivú tortu s nepravidelnými plátmi ako tortu, ktorá je rovno poskladaná.

Dôležitý však nie je len vzhľad, ale aj chuť, preto sa dnes experimentuje s chuťami oveľa viac ako kedysi. Najobľúbenejšie bývajú torty vanilkové alebo čokoládové, s malinami, jahodami, mixom lesného ovocia alebo banánmi. Chute sa však stále modernizujú, preto neobvyklé nie je ani použitie slaného karamelu, fíg, nugátu, manga, kokosu, krému Lemon curd alebo ďalších iných.

Kedysi chceli mať ľudia rôzne realistické torty s využitím postavičiek, figúrok alebo iných doplnkov, no o to boli torty umelejšie a menej jedlé. Zákazníkom sa síce páčila forma, ale nešlo im tak o obsah a veľakrát sa stávalo, že na tanieriku ostala polovica zákusku aj so všetkými tvrdými vecičkami, fondánom a margarínovým krémom. Dnes chcú ľudia aj dokonalý výzor, aj skvelú poctivú chuť. Torty sa preto najčastejšie zdobia čokoládovou ganache, čerstvým ovocím, sladkosťami, alebo jedlými kvetmi. Fantázii sa medze nekladú.

Tak čo? Akú tortu si na váš sviatok objednáte nabudúce?

 

Autorka: Sofia Bodnárová

Mediálne štúdiá

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *