Vianoce sú pre mňa obdobím úžasnej atmosféry a rodinnej pohody. Každý rok sa teším na túto sviatočnú dobu plnú zázrakov, tepla domova a radosti. V tomto článku sa pozriem na tradičné zvyky spojené s týmto výnimočným obdobím, pričom sa zameriam na ich význam a jedinečnosť v ukrajinskej a poľskej kultúre. Vstúpte spoločne so mnou do sveta Vianoc, kde sa stretávajú tradície, zvyky a výnimočná atmosféra, ktorá každého z nás napĺňa radosťou.
Na Štedrý večer chodíme každoročne so sestrou k rodičom do Holandska. Neďaleko Amsterdamu trávime Vianoce s našou rodinou a rodinou z Poľska. Preto majú naše Vianoce veľa tradícií, rovnako ukrajinských, ako aj poľských. Na Štedrý večer so sestrou, mamou a tetou varíme rôzne tradičné poľské jedlá.
Ukrajinci oslavujú Vianoce podľa dvoch kalendárov: gregoriánskeho (25. decembra) a juliánskeho (7. januára). Moja rodina oslavuje 25. decembra aj 7. januára. V decembri sme so sestrou s rodičmi v Holandsku a v januári s babkou a dedkom na Ukrajine.
Jednou z charakteristík prípravy poľských jedál pred sviatkami je zdôraznenie tradícií a rodinných receptov, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Toto obdobie je často vnímané ako príležitosť pre rodiny na spoločné varenie, čím sa posilňuje väzba medzi členmi rodiny a udržiavajú sa tradície spojené s vianočnou kuchyňou. Cez vianočné sviatky som sa opýtala svojej poľskej tety o ich tradíciách na Štedrý večer: „Pred začiatkom Štedrej večere je vždy potrebné vzájomne sa podeliť o oblátky a zaželať si všetko najlepšie. Na stole je vždy 12 jedál, každé jedlo treba ochutnať, a ak ho neochutnáš, nemôžeš si otvoriť darček. Pri stole je vždy jedno voľné miesto pre nečakaného a hladného hosťa a pod obrus sa dáva trochu sena na pamiatku Ježiša, ktorý sa narodil na sene. Tradične na stole nesmie chýbať ryba v rôznych podobách, avšak kapor, ktorý je na poľských stoloch už roky tradíciou, musí byť vždy. Pirohy s kapustou a hubami, bigos (kapustový guláš s mäsom a klobásou), ryba na grécky spôsob, sleď v dečke, zeleninový šalát, plnené kapustové závitky (holúbky), vyprážaná ryba, červený boršč s „uškami“, ktorý je tiež obľúbeným a tradičným jedlom, rôzne druhy koláčov, od tvarohového a makového koláča až po jablkový mušt a iné.“
Tiež ma zaujalo, či majú nejaké rozdiely ohľadom tradícií v rôznych oblastiach Poľska: „Áno, máme aj rozdiely, napríklad bežným jedlom v Sliezsku alebo v horských oblastiach je kutia alebo makový koláč s orechmi, čo my na večeru už nevaríme, ale ryby už v týchto oblastiach nemajú tradíciu a bežne ich nepripravujú.“
Pre našu ukrajinskú rodinu bolo zaujímavosťou ochutnať poľský boršč s „uškami“, aj keď boršč je nacionálnym ukrajinským jedlom, pripravujeme ho inak. Poľské holúbky boli oveľa väčšie než ukrajinské, jeden poľský vyzeral ako 5 ukrajinských. My na západnej Ukrajine robíme maličké holúbky.
Na slávnostnom vianočnom stole bolo nakoniec viac ako 18 jedál vrátane rôznych poľských a ukrajinských. S mamou sme uvarili tradičné ukrajinské vianočné jedlo – kutiu. Nechýbal ani ukrajinský „cholodec“ (s mäsom), ukrajinské pelmene a rôzne šaláty s kuracím mäsom, ananásom a iné.
Spoločnou tradíciou boli vianočné darčeky, ktoré si naše rodiny navzájom pripravovali. Dokonca aj náš kocúr dostal svoje darčeky.
Mojou obľúbenou časťou večera boli koledy. Až do rána sme spievali a navzájom sme sa učili spievať rôzne ukrajinské a poľské koledy. Svojich príbuzných som naučila ukrajinskú koledu s názvom „Nová radosť sa stala“.
Podeľte sa s nami v komentároch o tom, ako ste oslavovali Vianoce vy. a aké koledy ste si zaspievali.
Autorka: Yana Pelekhach
Komentovať