Ideálny vysokoškolský rozvrh je taký, ktorý sa začína najskôr v utorok a končí maximálne vo štvrtok na obed. Študenti sa ponáhľajú naspäť do svojho rodného mesta či dediny z rôznych príčin. Niektorých tam čaká brigáda alebo domáci miláčik, no najčastejšou odpoveďou vysokoškolákov na otázku, prečo sa vracajú na víkend domov, je — chýba mi mamino jedlo.
So všetkou úctou voči kulinárskemu umeniu rodičov (a starých rodičov), počas štúdia sa v Prešove a blízkom okolí núkajú rôzne možnosti, ako si kultúrne, športovo alebo inými zážitkami spestriť víkend. Jedlo by nás určite nemalo brzdiť — a keď to poviem ja, známy to foodlover, ktorému v prípade jedla ide o kvalitu rovnako ako o kvalitu…
Internátny humor — situácia: vo februári si ešte vždy môžeme nechávať jedlo na balkóne, vzhľadom na absentujúce chladničky. Nevečerala som, takže keď som sa vrátila o pol šiestej z prednášky, moje prvé deprimované kroky viedli práve na toto ľúbezné miesto. Reakcia spolubývajúcej? „Ideš si vziať život?“ Po krátkom zamyslení, naozaj unavená po celom dni, hovorím: „Áno. Jedlo je život.“
Nuž každopádne, keby ste si to celé cestovanie vo vlakoch na spôsob sardiniek vo vlastnej šťave rozmysleli a cez víkend vám ku komfortu postačí lowcost internátna izba s možnosťou vypadnúť na čerstvý vzduch, ponúkame pár tipov na filmy o jedle, ktorými si pripomeniete nielen nedeľnú slepačiu polievku a vyprážané rezne, ale posuniete sa o pár michelinských hviezd nahor. Do chuťového nebíčka.
Predjedlo: Ratatouille – Dobrú chuť!
Na začiatok niečo ľahšie, najlepšie animované. Kto ešte nevidel túto rozprávku (mimochodom, Ratatouille má už vyše 10 rokov!), prichádza o veľa. Remy, krysa/potkan/hlodavec spojí svoje sily s Linguinim, pomocnou silou v reštaurácii, a v momente, keď už nebudú mať čo stratiť, pustia sa za dobrodružstvom s možným výskytom dráždenia chuťových pohárikov.
Polievka: Dokonalý šéf
Alebo dokonalý Bradley Cooper? Ambiciózny šéfkuchár s dvomi michelinskými hviezdami, ktorý prišiel o všetko práve vo chvíli, keď si myslel, že mu patrí svet. Trochu chick-flick, trochu dráma, trochu komédia. Ale chlap v kuchyni ako potešenie pre všetky ženy. A pre pánov Sienna Miller.
Hlavný chod: Julie a Julia
Ak v predchádzajúcom chode dominoval sympatický muž, pre hlavné jedlo sme museli zvoliť pani herečku. V hlavných úlohách Meryl Streep a Amy Adams, ktorá už viac nechce byť sekretárkou a rozhodne sa zmeniť (svoj) svet. Za jeden rok chce uvariť všetky recepty z knihy „Mastering The Art Of French Cooking“, no a ako sa s tým popasuje, si môžete pozrieť práve v tejto životopisnej dráme.
Dezert: Čokoláda
Znova Francúzsko, tentokrát trochu sladšie — vďaka Čokoláde a cukrovému Johnnymu Deppovi. Trochu fantasy motív, kde majiteľka čokoládovne Vianne dokáže odhadnúť chute svojich zákazníkov, opantá filmového piráta aj vás.
Bonus: Fast Food Nation
Pre všetkých vysokoškolákov, ktorí nedajbože vidia svoju budúcnosť vo vydávaní titulovaného kečupu/tatárskej omáčky. Prepletené tri dejové línie poukazujú na tri príbehy, ktoré majú niečo dočinenia s reťazcami rýchleho občerstvenia. To len tak, na okraj, keby už nebola iná možnosť.
S predjedlami sa dá začať už dnes. 🙂 Ak vám v našom menu chýba film o jedle, pokojne pridajte duple v komentároch.
Komentovať