Spravodajstvo

Minister Lajčák na Prešovskej univerzite v rámci #MYSMEEÚ

PREŠOV — Na pôdu Prešovskej univerzity vo štvrtok 8. novembra 2018 zavítal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák. V rámci projektu #MYSMEÚ diskutoval so študentmi o aktuálnej situácii a postavení Slovenska v Európskej únii.  

Prešovská univerzita bola jednou z piatich univerzít na Slovensku, kde sa pod záštitou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí odohrával Národný konvent o EÚ.

Podujatie otvoril rektor PU Peter Kónya, ktorý vo svojom príhovore spomenul, že EÚ sa stala súčasťou našich životov a pôsobenie v nej sa nás výrazne dotýka. Taktiež poznamenal, že netreba všetko pozitívne brať ako samozrejmosť a citlivo reagovať len na niektoré negatívne aspekty fungovania EÚ.

Následne odovzdal slovo ministrovi Lajčákovi, ktorý oboznámil študentov o kritických začiatkoch Slovenskej republiky a o jej ceste do EÚ. V závere úvodného príhovoru apeloval na prítomných študentov, že v súčasnosti je dôležité kritické myslenie, overovanie si získaných informácií, zaujímanie sa o dianie v EÚ a taktiež zúčastňovanie sa na voľbách do Európskeho parlamentu, pretože každý z nás má spoluúčasť a zodpovednosť za EÚ a preto je potrebné ju tvoriť.   

Slováci sa hanbia pýtať a nevážia si samých seba

Po oficiálnom vstupe otvoril moderátor Martin Strižinec diskusiu s ministrom zahraničných vecí. Ten už v úvode poznamenal, že sa rád stretáva so študentmi a robí to aj pri svojich cestách do zahraničia, avšak Slováci sú pri diskusiách iní. „Jeden slovenský fenomén je, že tu sa ľudia hanbia pýtať. Idem do zahraničia, mám úvodné slovo, ešte neskončím a už sa publikum pýta otázky. Tu sa každý krčí a tvári sa, že sa ich to netýka,” povedal Lajčák. 

Podľa jeho slov je to spojené aj s komplexom provinčnosti, ktorý je úplne neopodstatnený.

Vonku si nás vážia viac, ako si vážime sami seba. Zvonku je Slovensko naozaj vnímané ako úspešná krajina, čo potvrdzujú aj viaceré fakty. Nikto iný neurobil taký skok v životnej úrovni ako Slovensko. Pre krajiny na východ od nás sme inšpiráciou. Ako jedna malá krajina je dnes čitateľná, dôveryhodná, úspešná a náš hlas je vo svete počuť. Mnohí sa na nás pozerajú ako na vzor.

Zároveň spomenul aj návštevu francúzskeho prezidenta Macrona, ktorý navštívil Slovensko minulý týždeň, čo má podľa jeho slov svedčiť o tom, že mu na Slovensku záleží a Slovensko považuje za spojenca vo svojej vízii modernej EÚ.

Mnohí sa na nás pozerajú ako na vzor,” vyjadril sa v diskusii minister (Foto: Petra Hartmannová)

Budúcnosť Slovenska je v EÚ, aj keď nie je dokonalá

Šéf diplomacie apeloval, že Európska únia je náš vitálny životný priestor, ktorý by sme si mali vážiť. Prekračujeme vnútorné hranice EÚ bez cestovných pasov, využívame diaľnice zrekonštruované z európskych peňazí či telefonujeme bez roamingu.

Únia je zároveň zdrojom prosperity, čo potvrdili aj slová ministra, ktorý zdôraznil, že hospodársky rast našej krajiny po vstupe do Únie kontinuálne prevyšuje celkový rast EÚ a výrazne sa znížila aj nezamestnanosť.

Sme súčasťou európskej rodiny, používame európsku menu, pomáhame chrániť jej vonkajšie hranice a slobodne sa v nej pohybujeme,“ skonštatoval. Samozrejme, ani toto všetko nám nedáva dôvod na absolútnu spokojnosť a Únia prechádza aj krízou, dôkazom čoho je brexit.

EÚ nie je dokonalá. Je však tou najlepšou odpoveďou na bezpečnostné, ekonomické, sociálne výzvy, ktoré globalizovaný svet prináša. Som presvedčený, že budúcnosť Slovenska je v Európskej únii. Hazardovať s inou alternatívou by bolo historicky nezodpovedné,“ uzavrel svoje vystúpenie na PU minister Lajčák.

Absolventka filmovej školy, ktorej záujmy siahajú aj za hranice kinematografie. Aktuálne je študentkou mediálnych štúdií a jej revírom je spravodajstvo a kultúra. Vo voľnom čase ju často nájdete v kuchyni, kde vytvára sladké pokušenia.

Daniela Handlovičová

Absolventka filmovej školy, ktorej záujmy siahajú aj za hranice kinematografie. Aktuálne je študentkou mediálnych štúdií a jej revírom je spravodajstvo a kultúra. Vo voľnom čase ju často nájdete v kuchyni, kde vytvára sladké pokušenia.

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *