Lifestyle Rozhovory

Prídem, uvarím si, (ne)upracem, odídem – internátna kuchynka

Kuchynka na tzv. starom internáte oku na prvý pohľad neulahodí (Foto: Nicol Holubová)

Všetci jeme, aby sme žili, no niektorí žijú, len aby jedli. Jedlo. Rieši naše problémy, zbližuje ľudí, uspokojuje aj upokojuje a vypĺňa náš voľný čas. Ako sa s ním však popasovať, ak bývame na internáte?

Čo si dám na raňajky? A čo na obed? Navarím si? Potrebujem ísť do obchodu? Zájdem do reštaurácie? Dám si dnes aj niečo zdravé? Vaša kuchyňa doma vám hneď odpovie rada. „Raňajky nestíhaš, už teraz meškáš do školy. Na obed si príď uvariť špagety, ale nemáme morcadellu ani syr, musíš ísť nakúpiť. Reštauráciu tento týždeň vynechaj, s financiami na tom nie si najlepšie. Mal by si jesť viac ovocia a zeleniny,“ a samozrejme k tomu ešte dodá: „Uprac ma, umy riad, vynes kôš, nechceš snáď žiť ako v chlieve!

Internátne kuchynky to majú o niečo ťažšie. Počet návštevníkov je o dosť väčší, poriadok a čistota po každom neostáva. Nehovoriac o tých „šikovných”, ktorým ich pokrm prihorí a celá chodba má tú česť ucítiť to. Ľudia bývajúci na internátoch sa delia na rôzne typy. Z hľadiska ich kulinárskych schopností by sa dali rozdeliť takto:

Nevarím
Neviem variť. Nemám čas si niečo uvariť. Nechce sa mi. Nemám dosť odvahy na varenie v internátnej kuchynke. „Nevarím si, radšej sa idem najesť do školskej jedálne alebo reštaurácie,“ hovorí Ivana, Filozofická fakulta. Samozrejme, nechať sa obslúžiť je jednoduchšie a pohodlnejšie ako si pripraviť niečo vlastné. „Skoro každý deň jem rožky s paštétami,“ odpovedá Ondrej, Filozofická fakulta. Študentská klasika, ktorá len tak nezmizne. Paštéty, jogurty, sladké a slané pečivo, bagety. Rýchly spôsob stravovania, ktorý vám môže pokaziť jedine pani pokladníčka slovami: „Nemám vám ako vydať a karty neprijímame.“

Občas si niečo pripravím
„Najluxusnejšie jedlo, ktoré som si kedy na internáte urobila, bola praženica,“ zasmiala sa Timea, Filozofická fakulta. Ak ste nabrali dosť odvahy, v ľavej ruke držíte panvice, hrnce, taniere, v pravej potrebné suroviny a mierite do kuchynky, už to je výhra. Instantné polievky a cestoviny pripravené na všemožný spôsob sú základom internátneho varenia. Špagety a rôzne druhy cestovín však často neostávajú len na tanieri, ale po celej kuchynskej linke. „Mrazené pirohy, šúľance, hranolky, pizza, zelenina, proste všetko mrazené,“ tvorí základ Peťovho jedálnička, Pedagogická fakulta, „Pripravovať si mrazenú pizzu na panvici nenapadne len tak hocikoho.“

Všade samá pohánka
Všetci vieme, že školské internáty ponúkajú svoje miesto aj zahraničným študentom. Najväčšou skupinou našich zahraničných študentov sú Ukrajinci. Ako ich spoznať v kuchynke? Jednoducho. Odpoveďou je pohánka. Pohánka na raňajky, obed aj večeru. Jednoduché, rýchle, lacné, chutné. Na jej prípravu vám stačí voda, soľ a poprípade olej. Pre tých náročnejších odporúčame pridať zeleninu, bylinky alebo sa rovno pustiť do receptov ako sú pohánkové palacinky, pohánkové polievky, ale aj pohánkový šalát.

Kuchyňa je mojím druhým domovom
Nezáleží na fakte, v akej kuchyni sa nachádzam, popasujem sa s hocijakou. „Najlepšie, čo sa mi podarilo, bol bravčový steak s batatmi, aj keď na zeleninovú prílohu k tomu sa mi už nezvýšilo,“ pochválila sa Kika, Filozofická fakulta. „Nedávno sme viacerí spolu varili boršč,“ odpovedala Alya, Filozofická fakulta. Spojiť sily, zabaviť sa počas varenia a ešte sa aj dobre najesť je viac ako výhra. Mrkvový perkelt, restovaná zelenina, rizoto, granadírsky pochod, opekané zemiaky s mäsom a zeleninou. To je len malý výber z toho, čo najluxusnejšie si šikovní študenti dokázali uvariť v internátnej kuchynke.

Nicol Holubová

Študentka mediálnych štúdií, milujúca knihy, filmy a seriály. Dokáže pretancovať celú noc, najradšej by cestovala a spoznávala nové krajiny a kultúry od rána do večera. Umenie je pre ňu neoddeliteľnou súčasťou jej života, najmä umenie 20. storočia. Obdivuje Marinu Abramović a je pre ňu nepochopiteľné, prečo zlo v ľuďoch vyhráva.

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *