Lifestyle

Vôňa Vianoc na počkanie

Vianočné pečenie má svoje čaro (Foto: pexels.com)

Naozaj. Už o pár dní sú tu najkrajšie sviatky roka. Čo podľa vás najviac symbolizuje predvianočné obdobie? Zľavy v obchodoch a nakupovanie darčekov? Mikulášske balíčky? Alebo dvetisíc televíznych reklám, ktoré opäť sľubujú to isté? Mojím osobným malým sviatkom v adventnom čase je pečenie medovníčkov. Je to suverénne prvý druh vianočného pečiva, ktorý u nás každoročne rozvoniava. 

Na medovníčkoch, ktoré som pre vás pripravila, je skvelé najmä to, že ich máte relatívne rýchlo hotové. Zdobenie vám síce zaberie trochu viac času, ale je to celkom dobrá forma psychohygieny (aj keď výtvarná možno nikdy nebola vašou silnou stránkou). Podstatné je ich však dobre ukryť. Medovníčky sú totiž po upečení veľmi tvrdé a do Vianoc musia ešte minimálne 2 až 3 týždne mäknúť. Ak teda nechcete, aby vám ich doma vyjedal tajný škriatok, poukladajte ich do nejakej nenápadnej dózy. 🙂

Vianočné medovníčky

Na medovníčky budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky,
  • 7 g kakaa,
  • 150 g práškového cukru,
  • 1 balíček kypriaceho prášku do perníka,
  • 2 lyžice medu,
  • 2 vajíčka,
  • 1 rozšľahaný bielok na potretie.

Najprv si na dosku preosejte múku s kakaom. Potom pridajte práškový cukor, kypriaci prášok do perníka, med a vajíčka. Zo surovín vypracujte hladké cesto a vyvaľkajte ho valčekom na plát hrubý asi 5 milimetrov. Ak sa cesto lepí, zakaždým ho trošku poprášte múkou. Z vyvaľkaného cesta potom pomocou formičiek povykrajujte rôzne tvary. Na Vianoce je obľúbený najmä stromček, hviezdička či srdiečko. Vykrojené tvary poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Medovníčky pečte v predhriatej rúre pri teplote 190 °C približne 12 minút. Ešte horúce medovníčky po vybratí z rúry potrite rozšľahaným vaječným bielkom. Keď medovníčky vychladnú, môžete ich ozdobiť bielkovou alebo citrónovou polevou podľa vlastnej fantázie. Ja som použila citrónovú polevu, ktorú si doma pripravíte tak, že si najprv do misky nasypete trochu práškového cukru. Potom doň po kvapkách pridávajte citrónovú šťavu a miešajte tak, aby sa vám vytvorila mierne hustá poleva. Naplňte ňou cukrárske alebo mikroténové vrecúško a môžete zdobiť. A ozaj, nezabudnite mi potom v komentároch nechať fotku, ako sa vám podarili. 😉

Medovníčky sú každoročne prvým vianočným pečivom (Foto: Lenka Novotná)
Takto sa mi podarili tie moje (Foto: Lenka Novotná)

Lenka Novotná

Som študentkou mediálnych štúdií, milovníčkou hudby, autobiografií a francúzskej kultúry. Okrem toho mám rada vôňu čerstvo upečených domácich koláčikov. Ak ste sa teda práve začítali do článkov na stránke Unipo Press, verte, že najlepšie sa vám bude čítať vtedy, keď si k šálke kávy alebo čaju vychutnáte aj niektorú z mojich sladkých dobrôt. ;)

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *