Divadlo Kultúra Literatúra

Akademický Prešov 2022: Prvý deň priniesol mnohé zaujímavé podujatia

Štúdiová inscenácia Štúr (foto: Aryna Kniazeva)

PREŠOV –  Tento týždeň v Prešove prebieha súťaž umeleckej tvorivej činnosti vysokoškolákov Slovenska s názvom Akademický Prešov (AP). V rámci prvého festivalového dňa si mohli účastníci pozrieť v pondelok (25. apríla 2022) viaceré zaujímavé divadelné inscenácie aj literárnu besedu. 

Prvý deň 56. ročníka Akademického Prešova začal v rámci programovej línie Univerzita literatúry besedou pri príležitosti 30. výročia vydavateľstva KK Bagala. Podujatia, ktoré moderovala Marta Součková, sa zúčastnil vydavateľ Koloman Bagala, ale aj autori Laco Kerata a Marek Vadas. Účastníci okrem iného diskutovali o najnovšej zbierke poviedok s názvom Šesť cudzincov z dielne Vadasa. Samotný Bagala, ktorého vydavateľstvo doposiaľ zverejnilo približne 500 kníh, taktiež prezradil, že v rámci AP hľadá nové talenty.

Literárna beseda pri príležitosti 30. výročia vydavateľstva KK Bagala (foto: Aryna Kniazeva)

Po besede nasledovala inscenácia hry od írskeho dramatika Martina McDonagha s názvom Krásavica z Leenae, tragický príbeh o dievčati, ktoré bolo pre svoju lásku ochotné urobiť čokoľvek. Diváci si mohli pozrieť predstavenie, ktoré sa konalo na Malej scéne Divadla A. Duchnoviča, v podaní absolventov Konzervatória Jozefa Adamoviča.  „Nebolo to ťažké, stále spolupracujeme s ostatnými hercami a už sme hrali Krásavicu aj v novembri,“ povedal účinkujúci Lukáš Lipčák, ktorý si v rámci predstavenia vyskúšal dvojitú rolu. „Včera nám jeden herec ochorel, takže som musel hrať hneď dve roly, ” prezradil herec.

Inscenácia Krásavica z Leenae v podaní absolventov Konzervatória Jozefa Adamoviča (foto: Aryna Kniazeva)

Po Krásavici z Leenae v Divadle Jonáša Záborského sa uskutočnila aj inscenácia z programovej línie Vzdelávanie divadlom – Storočnica slovenského profesionálneho divadla. Herci Spišského divadla SNV zahrali štúdiové predstavenie Štúr, v ktorej ukázali tzv. „divadlo v divadle.“ Dej zobrazoval stretnutie herca stvárňujúceho Štúra so šepkárom na skúške, za účelom zopakovať si texty pred premiérou. Ľudovít Štúr ako dôležitá súčasť našich dejín, bol prostredníctvom predstavenie vykreslený nielen ako všemocný reformátor, ale aj ako obyčajný človek ochotný vzdať sa svojho šťastia pre šťastie Slovákov.

Predstavenie Štúr prinieslo divákom pohľad na jednu z najvýznamnejších osôb našich dejín (foto: Aryna Kniazeva)

Prvý festivalový deň ukončil improvizovaný stand-up sprevádzaný vtipmi, tancom a spevom v podaní dvoch komikov – Filipa Tellera a Pavla Seriša.

 

Autori článku:
Elena Sobolieva, Daniela Handlovičová

Daniela Handlovičová

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *